Nästan gratis fino på Systembolaget!

electrico

Kan jag redan så här i slutet av februari utropa årets vinfynd? Kanske det. Electrico Fino en Rama är nämligen snudd på gratis med tanke på vad man får för 61 ynka kronor.

Det handlar om en fino men inte från Jerez utan från det mindre kända området Montilla-Moriles (om Jerez, sherry och fino kan du läsa här). Det är samma typ av vin men framställs av en annan druva (pedro ximénez) och förstärks inte med druvsprit vilket delvis förklarar det låga priset.

Även om jag är en sherryfanatiker så är det inte utan att jag ofta tycker att vinerna från Montilla-Moriles många gånger är mer komplexa och eleganta än sina mer kända motsvarigheter från Jerez. Jag är ärligt talat smått förälskad i detta sorgligt förbisedda område sedan jag besökte det (och bodegan Toro Albalá) för några år sedan. Dags för en renässans för dessa viner innan samtliga av de återstående bodegorna har slagit igen.

Precis som fino från Jerez så är karaktären lite speciell och tilltalar inte alla, åtminstone inte vid första kontakten. Mognaden under ett aktivt svamptäcke ( i detta fall i hela fem år) ger en jästig och lite skarp doft med toner av mandel, gröna oliver och, i just detta vin, karaktär av omogna tomater. Druvan pedro ximénez verkar också ge ett typiskt drag av hästtagel (eller getragg) som jag tycker ger en extra dimension. Eftersom vinet inte är förstärkt känns det lättare och elegantare i smaken och Electrico är så fantastiskt fruktigt (för en fino) att det upplevs ha en liten sötma även om det är snustorrt. Smakerna av mandel, gula päron, citron, apelsin och lite salmiak avlutas torrt och smakintensivt i en lång, stram eftersmak.

Har du aldrig provat en torr fino så är detta ett perfekt vin med sin inte alltför tuffa karaktär. Här finns dock tillräckligt med spännande upplevelser för den som är ute efter något annorlunda. Köp hem en flaska, kyl den väl och servera till skaldjur, smakrika tapas eller bara salta mandlar och oliver. Själv ska jag köpa hem en låda och ha som stående aperitif i sommar.

Observera! Om vinet inte är mycket ljust gult med lite gröna inslag utan har antagit en mer gyllene nyans så ska du lämna tillbaka det. Vinet är nämligen lagringskänsligt och oxiderar ganska snabbt. Jag hade själv oturen att få en sådan flaska.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Sherry, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

9 kommentarer på “Nästan gratis fino på Systembolaget!”

 1. Mikael Gall
  23 februari 2014 den 15:04 #

  Hej! Hur länge håller sej en öppnad flaska?

 2. Tobias
  03 april 2014 den 12:50 #

  Systembolaget anger i sin färgbeskrivning att den har en ”Mörk, gyllengul färg.” Har de prövat oxiderade flaskor?

  • 03 april 2014 den 13:03 #

   Det måste de ha gjort. Säger en del om deras kunskap om dessa viner.

   • Tobias
    03 april 2014 den 14:11 #

    När man läser dina texter om torr sherry blir jag väldigt motiverad att ge sig in i den världen, men risken att få en dålig flaska gör ju att jag tvekar lite, speciellt eftersom det inte verkar som att Systembolaget inte riktigt förstår problemet, vilket jag tänker mig kan ställa till med problem vid en eventuell reklamation.

 3. 03 april 2014 den 14:13 #

  Systembolaget brukar aldrig vara besvärliga vid reklamationer. Handla finosherry i större butiker med bättre omsättning så bör det inte vara något problem.

 4. Tobias
  09 april 2014 den 11:56 #

  Nu har jag testat denna, mycket angenäm upplevelse och precis som du säger fruktansvärt billigt. Tack för tipset! Ska våga mig på fler sherryköp i framtiden.

 5. cl2kliss
  13 februari 2017 den 13:49 #

  Hittade denna förra veckan i hyllan på lokala bolaget. Kostar i och för sig 91:- nu men jag gillar den så mycket så jag tror jag köper upp resterande flaskor också…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: