Årets och nästa års grillvin för en spottstyver

Gör era vinbeställningar NU för hela sommaren! Här kommer nämligen tips om värsta fyndet!

När jag var i Chile för drygt två år sedan besökte jag bland annat producenten Quintay och blev imponerad av vad jag såg och provade. Bland annat provade jag flera årgångar av deras syrah som var ett exempel på hur bra viner man gör av denna druva i Chile. Vinet fanns redan då i Sverige och jag tipsade om det som mycket prisvärt för 109 kr (redan det ett lågt pris internationellt sett).  Importören fick dock problem med försäljningen av årgång 2011 då det ofiltrerade vinet hade en kraftig fällning som konsumenterna inte var bekväma med. Man sänkte då priset till löjliga 79 kronor och jag flaggade för fynd igen. Årgång 2012 som jag provade från fat när jag var på plats i Casablanca behöll det lägre priset men bytte namn från syrah till mer säljande shiraz för att vända försäljningstappet.

Det hjälpte dessvärre inte och vinet avlistades från ordinarie sortiment och förpassades till beställningssortimentet nu med utförsäljningspriset 59 kronor! Det är ett makalöst lågt pris för ett vin som borde kosta det dubbla och som dessutom kan utvecklas fördelaktigt under några år framöver. Men framförallt är det ett fantastiskt trevligt grillvin med massor av mogna, mörka bär och en lätt kryddig aromatisk ton, fylligt, mustigt, rikt fruktigt, nästan söt fruktighet, björnbär, choklad, lavendel och lakrits och en mjuk tanninstruktur.

Det här är ett vin du beställer lådvis av och har på lut till grillfesterna i sommar istället för de russininfuserade italienska vinerna som brukar rekommenderas av kvällstidningarna. Det som finns kvar till hösten passar de mustiga grytorna eller så låter du vinet utvecklas i källaren till nästa sommar. Det finns enligt importören 8000 flaskor i lager och de måste beställas på Systembolaget. Kanske bäst att vara snabb för senast jag skrev om ett liknande fynd blev det huggsexa. Det här vinet är dessutom bättre.

Edit: För den som händelsevis inte litar på mitt ord så bekräftar nu sommeliervärldsmästaren Andreas Larsson kvaliteten med omdömet ”Mycket bra grejer”.

Disclosure: Jag har inte fått en enda flaska eller någon form av ersättning för att skriva detta.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Drycker

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

16 kommentarer på “Årets och nästa års grillvin för en spottstyver”

 1. 07 juni 2015 den 9:55 #

  Tack Anders för alla dessa goda tips! Beställde genast två lådor. Vet att du är helt ”clean” när det gäller sådant här! Men det gäller nog inte alla vinskribenter och bloggare…

 2. 07 juni 2015 den 11:06 #

  Märkligt tog fram en flaska igårkväll av just detta vinet 2011 års funderade var Jag fått det goda rådet ifrån ,ett utmärkt vin trodde Jag betalt 339.- för det var ju helt fel men känslan av att dricka upp den sista flaskan som Jag sparat var underbar det hade varit värt 339.- och idag fått bekräftelse på var Jag fått rådet att köpa ett antal flaskor ifrån,och det borde Jag förstått att det var av Dig!

 3. Peter Kuuttanen
  07 juni 2015 den 13:18 #

  Tack för tipset! Har precis beställt en låda.

 4. Karin
  07 juni 2015 den 15:44 #

  Tack för tipset, en låda beställd. Köpte även Delinea 300 efter tips från dig, har någon flarra kvar.

 5. Thomas andersson
  07 juni 2015 den 16:00 #

  Tack Anders, 2 lådor på väg tio Värmland

 6. Challe
  07 juni 2015 den 17:11 #

  Tack för tipset, skall bli spännande att se om jag får några flaskor den här gången eller om de makulerar beställningen som de gjorde med Delinea. Tyvärr fick jag aldrig något svar på varför, jag beställde strax efter midnatt den 1/3 och trodde i min enfald att de tog alla beställningar i kronologisk ordning.

  • Challe
   11 juni 2015 den 10:11 #

   Nu har jag fått sms från SB att mina flaskor finns att hämta så den här gången verkar det ha gått vägen. Ser fram emot att testa det.

 7. martin
  07 juni 2015 den 20:21 #

  Hej
  Är det samma vin trots att det står syrah på det ursprungliga och nu shiraz?
  Vet att det är samma druva men det brukar ju kunna betyda lite olika stil etc.

  • 07 juni 2015 den 20:26 #

   Importören valde att ändra druvnamn. Samma vin med undantag för årgången.

 8. Carina
  09 juni 2015 den 23:52 #

  Tack för tipsen. Ska försöka knipa en butelj eller två.

 9. 18 juni 2015 den 14:39 #

  Kunde hugga sex flaskor. Ska prova en ikväll.

 10. MammaK
  18 juni 2015 den 14:45 #

  Ska precis åka och hämta mina tolv pavor. Måste testas ikväll!

 11. 22 juni 2015 den 20:14 #

  Försökte beställa via nätet idag men slut hos leverantören….

 12. Micke Lundberg
  28 juni 2015 den 18:06 #

  Fan, mina 6 flaskor som jag beställde börjar ta slut! Anders, vad är nästa ‘måste-bunkra’-vin? Ditt ord är ju vår lag;-)

 13. Pernilla
  17 juli 2015 den 19:51 #

  Tack så jättemycket för tipset. Jag är typen som gillar billiga rödviner på box. Men efter att ha klämt en flaska Quintay 2012 så kommer jag aldrig mer vilja dricka nåt annat. Dum som jag var beställde jag bara en flaska. Jag får hoppas att dom fortfarande ha detta supergoda vinet å systemet. Tack än en gång!!

 14. Svenne
  20 juli 2015 den 19:19 #

  Har inte köpt viner från sydamerika och i synnerhet inte från Chile efter deras fusk med vinbär men det har kanske ordnat sig /ha det bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: