Småländsk Pasta e Fagioli

IMG_5807Blev så sugen på den italienska bön- och pastagrytan Pasta e Fagioli. Kollade upp ett nytt recept där man fräste inkråmet från rå salsiccia tillsammans med grönsakerna. Lät hur smarrigt som helst. La därför bönorna i blöt igår kväll och idag travade jag glatt iväg till byns ica-butik. Ingen salsiccia!? Funderade på att köra lite sidfläsk istället tills jag fick syn på isterbanden. Kunde det funka? Det gick ju bra i brännvinspastan och isterband stroganoff.

Jodå! Riktigt härligt mustig gryta/soppa med lite syrlig och rökig karaktär från isterbanden. Det blir en stor sats som räcker till flera middagar/luncher eller till enkla bjudningen med många gäster. Perfekt till lunchlådan också. Givetvis kan du halvera mängderna.

Lägg 500 g pintobönor/bruna bönor/vita bönor i blöt över natten eller minst 12 timmar. Dra skinnet av 4 isterband och hacka inkråmet. Finhacka 2 stjälkar selleri,  2 moröttertvå gula lökar och tre vitlöksklyftor fint. Fräs isterbandshacket på medelhög värme i rikligt med olivolja. När det tagit lite färg blandar du ner grönsakerna och fräser tills löken börjar mjukna. Klicka i 3-4 msk tomatpuré och fräs någon minut. Häll på 2 dl vitt vin, 2 burkar hela skalade tomater och 1,5 liter vatten. Lägg ner 4 hönsbuljongtärningar och koka upp. Skölj bönorna väl och häll ner dem i grytan. Skala en stor mjölig potatis och skär i bitar och lägg ned i grytan. Sjud under lock tills soppan/grytan tjocknar, åtminstone 2 timmar. Har du en parmesanskalk så slänger du i den också.

Tillsätt vatten om soppan är tjock. Häll i 200 g pasta av en liten sort som små makaroner eller liknande. Smaka av om det behövs mer salt och dra många rejäla tag med pepparkvarnen.
Låt sjuda tills pastan är klar. Servera soppan med ett gott bröd och ringla olivolja på toppen.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: