Indiska köttbullar

Mitt perfekta köttbullerecept är så makalöst bra att jag nu börjar köra varianter på kryddningen bara för att det är så kul och lätt. Blev sugen på lite indiska smaker så jag fuskade ihop ett recept med tillbehör baserade på Adam Tenstas palak paneer. Mycket lyckat men kryddningen blev lite snäll på bullarna så vill du ha lite mer fart så är det riskfritt att vara lite mer generös.

Vispa samman 1 ägg0,5 dl vispgrädde med 2 msk ströbröd och 1 msk potatismjöl. Ställ åt sidan att svälla. Riv en liten gul lök och 1 klyfta vitlök fint och blanda omsorgsfullt med 500 g blandfärs1 tsk salt1 tsk bakpulver, 1 tsk farinsocker samt 1,5 tsk garam masala, 1 tsk malen spiskummin, 0,5 tsk paprikapulver, 2 tsk malen koriander och 0,5 tsk kanel. När smeten är ordentligt blandad rör du i ägg- och gräddblandningen och fortsätter att blanda mycket noga tills du har en jämn, fin smet. Koka upp saltat vatten i en gryta. Olja in händerna med matolja, forma små fina bollar och släpp ner dem i det sjudande vattnet. När de flyter upp tar du en hålslev och lägger dem i ett durkslag för att rinna av. Stek därefter vackert bruna i smör på medelhög värme.

Hacka en gul lök och fräs i olivolja så att den mjuknar men inte tar färg. Fräs sedan 2 hackade vitlöksklyftor ett par minuter. Blanda sedan ner 450 gr hel bladspenat (fryst och upptinad), 3 msk finriven ingefärashiracha/harissa efter smak, 2 msk senapspulver, en skvätt vinäger, 2 tsk salt, och 1 msk råsocker. Lått puttra en stund. Tillsätt 2 dl creme fraiche och värm upp. Smaka av. 

Gör gurkraita genom att skala, halvera, kärna ur och hacka en gurka, blanda ner i 3 dl 10% yoghurt med 1 tsk salt. Klart!

Servera med ris, chutney och naanbröd.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, övrigt, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: