Grönaste pastan

Det finns en första gång för allt. Nu har jag begått premiär att köpa och tillaga svartkål. Har aldrig känt mig lockad av denna grönsak som blivit så het under namnet ”kale”. Läs denna intressanta artikel om hur svartkål gick från att vara en anonym buffédekoration till att bli hollywoodcelebriteternas stapelvara. EDIT: Det är förstås grönkål som heter kale på engelska.

Jamie Oliver (en annan celebritet) fick mig på andra tankar med detta recept. Otroligt fräscht, smakrikt och snabblagat på få ingredienser. Tar bara ett par minuter längre tid än pastans koktid. Jag kompletterade rätten med körsbärstomater som fått gona sig en stund i olivolja, vinäger, salt och en rejäl nypa socker.

Koka upp saltat vatten i en stor gryta. Under tiden river du bort den grova stjälken från 200 g svartkål och skalar 3-4 vitlöksklyftor. När vattnet kokar slänger du ner 150 g spaghetti (detta blir 2 portioner) i vattnet och sänker ner svartkål och vitlök i samma vatten i ett durkslag. Efter 5 minuter tar du upp durkslaget, slänger ner kålen och vitlöken i en mixer tillsammans med en rejäl skvätt olivolja, 50 g finriven parmesan, några matskedar ricotta (eller annan färskost), nymalen svartpeppar och en nypa salt. Mixa tills slät och smaka av. Sleva i lite av pastavattnet om såsen blir för tjock. När pastan kokat klart slår du av vattnet (spara lite för att eventuellt späda mer). Blanda samman sås och pastan i grytan. Servera genast toppad med mer ricotta (eller annan färskost).

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Övrigt, övrigt, lättlagat, Recept, Vegetariskt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Grönaste pastan”

  1. Gunnar Medin
    19 februari 2020 den 12:20 #

    Svartkål? Går det lika bra med grönkål (som tydligen är en nära släkting och det jag skulle översätta kale till)?

    • 19 februari 2020 den 12:37 #

      Grönkål funkar säkert lika bra. Du har nog rätt med grönkål/kale.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: