Räkfräs

På lördag håller jag online-provning med sydafrikanska viner presenterar en liten meny på temat. Som huvudrätt var bobotie självskriven, till dessert blev det pannacotta smaksatt med rooibos. Här kommer förrätten.

Klassisk och enkel förrätt är chili- och vitlöksfrästa räkor. Här kompletterad med mald koriander som är en viktigt smaksättare i det sydafrikanska köket. Tillhör du den del av befolkningen som är genetiskt predisponerade att inte gilla koriander så kan du vara lugn. Korianderfrön har en annan karaktär än de gröna bladen. Kära Hustrun har en stark aversion mot färsk koriander men slök denna rätt utan att höja på ögonbrynen. Är du ändå tveksam så kan den bara uteslutas.

Du kan förbered det mesta i god tid för själva tillagningen av räkorna tar några minuter. Enkelt fix och du kan servera räkorna rykande varma på en bit bröd och/eller en liten sallad. Använd vanliga skalade räkor, frysta eller i lag eller frysta skalade king prawns eller liknande efter smak eller tillgång.

Finhacka 2-3 vitlöksklyftor och en röd chilifukt av den mildare sorten. Har du inte färsk chili kan du ta chiliflakes. Blanda hacket i en liten skål med 0,5 tsk salt och 0,5 tsk malda korianderfrön. I en stekpanna hettar du upp ett par matskedar vardera av matolja och smör. Om du använder vanliga små räkor så fräser du först kryddhacket någon minut och slänger sedan ner räkorna och vänder runt dem i en minut. De får inte gå för länge för då blir de sega och tråkiga. Använder upptinade råa stora räkor så låter du dem fräsa ett par minuter innan du strör över hacket. Fräs sedan till räkorna är genomstekta. Avsluta med att pressa över lite citron och hackad persilja.

Till denna förrätt rekommenderas Allesverloren Chenin Blanc som också ingår i lördagens provning.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Aktuellt, lättlagat, Recept, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: