MILDE JESUS vilken sås!!!

”Det här vad det godaste jag ätit på länge” utbrast Kära Hustrun och hade nästan tårar i ögonen. Rätten var väldigt enkel men HERREGUD vilken sås! Doften i köket när den gick i ugnen drev mig nästan till vansinne.

Rätten ifråga finns tydligen i otaliga varianter under namnet ”fläskytterfilé i sockerkaksform”. Jag kanske skulle kalla den ”gräddbakad kotlettrad”. Hursomhelst står den nu på listan över rätter som kommer att tillagas ofta. löjligt enkel och kan utan problem varieras med olika smaksättningar. Du behöver inte följa min variant nedan, smaksätt med vad du har.

Sätt ugnen på 150°. Bryn en stor bit benfri kotlettrad (eller ”fläskytterfilé” som den säljs som) i stekpannan så att den får en ordentlig stekyta. Under tiden vispar du ihop 3 dl vispgrädde, 2 dl créme fraiche (jag hade ingen hemma så jag använde ricotta), en knapp matsked sambal olek (eller någon annan chilipasta), 0,5 dl svartvinbärsgelé, 2 msk japansk soja, 0,5 msk herbes de provence (eller annan örtkrydda efter smak), 2-3 rivna vitlöksklyftor och en oxbuljongtärning. Eftersom jag är jag så hade jag i en knapp deciliter olorososherry men vitt vin kan funka lika bra. Koka upp blandningen på spisen. Lägg köttbiten i en avlång brödform, slå över stekfettet och sedan gräddblandningen. In i ugnen 70-90 minuter. Vänd köttet någon gång.

Ta upp köttet och vippa in i folie. Slå upp såsen i en kastrull. Skrapa ut allt det goda i formen. Smaka av med salt och peppar eller späd eventuellt med med grädde eller mjölk om den är för kraftig. Red av med majsstärkelse. Skär upp köttet (köttsaften häller du i såsen), häll över såsen. Servera med mjölig potatis eller ris. Med svartvinbärsgelé, pressgurka och sallad har du en söndagsmiddag som inte går av för hackor.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt, övrigt, lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “MILDE JESUS vilken sås!!!”

  1. Gunnar Medin
    22 juni 2023 den 8:57 #

    Tack! Det vattnas i munnen …

    Med vänlig hälsning Gunnar

  2. Hans Groth
    22 juni 2023 den 10:10 #

    Tack du har räddat söndagsmiddagen för oss, har en urbenad kotlettrad i frysen.

  3. Magnus
    24 juni 2023 den 19:13 #

    Håller med Kära hustrun. Svingod sås! Ledsen att stressa en medmänniska men önskar mig mer vintips. Mycket mer vintips!

  4. Chris
    02 juli 2023 den 19:31 #

    Vi körde ungt vildsvin, underbart!

  5. Annika
    16 februari 2024 den 10:40 #

    Detta ska testas, ser fantastiskt gott ut.😋

  6. Jørgen Reuss
    18 mars 2024 den 15:46 #

    Det var en lækker sovs. Vi nød den meget. Tak for retten-

Lämna en kommentar