Julia Child 100 år – bli full och banka skiten ur en kyckling

Idag för hundra år sedan, den 15 augusti 1912, föddes Julia Child. En gigant och folkbildare inom matlagningen som du kan läsa mer om i denna utmärkta artikel. Själv visste jag inte så mycket om henne innan jag såg filmen Julie & Julia.

Efter filmen plockade jag fram ”Det goda franska köket” och började utforska hennes recept. De är otroligt detaljerade och sträcker sig ofta över flera sidor. Idag verkar de daterade men när de skrevs var de revolutionerande då de flesta kokböcker var skrivna för kokerskor med vana och utbildning och som hade beurre blanc och majonäsvispning i ryggraden. Hennes recept på boeuf bourguignone är lite kämpigt att ta sig igenom men väl värt besväret och är än idag det mest lästa på bloggen alla kategorier.

Julia var även en stor vinälskare med en förkärlek till Bordeaux. Framför allt älskade hon söta Château d’Yquem och de röda Château Palmer, Château Lafite och Ausone. Men även vit bourgogne var hon svag och sa en gång “I would happily die with a bottle of white Burgundy in my mouth.”

Hedra Julia på fördelsedagen genom att bli lagom berusad på ett gott vin, banka skiten ur en kyckling och laga mat på franska.

Bon appétit!

Du vet väl att Öhmans Mat & Vin finns på Facebook också?Gå in och ”gilla” så får du blogguppdateringar och annat direkt i ditt facebookflöde. Bra va?

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Julia Child recept, Recept, Vegetariskt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Julia Child 100 år – bli full och banka skiten ur en kyckling”

 1. 15 augusti 2012 den 8:57 #

  Helt enkelt underbart! 🙂

 2. Jonas Förare
  15 augusti 2012 den 9:43 #

  Eller fira genom att se Dan Akroyds hyllning och imitation:

 3. Viveka H
  15 augusti 2012 den 10:37 #

  Tänkte precis som du inte speciellt på vem hon var, tills jag såg Julie & Julia. Då kom jag att tänka på min kokbok i bokhyllan. Denna kokbok har jag haft både som ren nöjesläsning och som inspirarionskälla under många år. Hem och kolla – det var Julia Childs! (och Simone Beck o Louisette Bertholle). Underbar! Finns ingen som denna. Otroligt detaljerad och genomtänkt!

 4. Ingallill Gråberg
  15 augusti 2012 den 10:50 #

  Tack för intressant info och framförallt recept. Ska bli spännande att pröva.

  • Birgit Böhlin
   14 augusti 2013 den 9:39 #

   Blev kycklingen god??

Trackbacks/Pingbacks

 1. Juia Childs ratatouille | Öhmans Mat & Vin - 26 augusti 2012

  […] hajpen kring Julia Childs 100-årsdag (jag hade tre gånger så många sidvisningar mot en vanlig dag) så blev jag inspirerad att testa […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: