Masterclass Fortified: Sherry Oloroso

oloroso

Andra dagen på masterclassen med Gerard Basset OBE om starkviner på Gustibus Wine & Spirit Academy avhandlar sherry. En faktaspäckad bloggpost i ämnet hittar du här.

Oloroso betyder ungefär ”väldoftande” och det är en mycket passande beskrivning på dessa viner. Så fort man häller upp dem fylls rummet av härliga aromer. Det är den tydligast oxiderade typen av sherry och brukar uppskattas av de flesta.

NV Cuco Oloroso Seco / Barbadillo (79 kr, 375 ml). Medeldjupt bärnstensfärgad. Stor doft av russin, dadlar, läder, knäck och en svag ton av eukalyptushonung. Torr, frisk, medelfyllig ganska smakintensiv med toner av russin, lakrits, läder, svamp och en lite torr fruktighet. Bra längd med rent men lite torrt avslut.

NV Alfonso Oloroso Seco / Gonzalez Byass (cirka 140 SEK). Medeldjup bärnsten. Stor doft av torkad frukt, russin, tobak och ceder och en tydlig eldighet. Fyllig, torr, smakrik med dominans av torkad frukt, russin, apelsin, röda bär, fint polerad syra men samtidigt lite rustik. Lång, frisk och rik eftersmak med eldigt avslut.

NV Solera 1847 Oloroso Dulce Sherry / Gonzalez Byass (cirka 100 SEK). Mahognyfärgad med lite grön ton i kanten. Stor, eldig och rikt fruktig doft av russin, sirap, farinsocker, sirap, eukalyptus och knäck. Fyllig, söt och frisk med tydlig eldighet, knäck, sirap, russin och katrinplommon. Lång och smakrik med rent och lite metalliskt avslut.

NV Matusalem Oloroso Dulce Muy Viejo VORS / Gonzalez Byass (≈450 SEK). Djupt mahognyfärgad med liten grön skiftning i kanten. Stor, komplex, intensiv, bränd och rökig doft av torkad frukt, russin, dadlar, nötter, knäck, bourbon, parfymerat aromatiskt inslag som av viol och eukalyptus och en tydlig eldighet. Fyllig, mycket frisk och mycket intensiv, salt, lakrits och salmiak, brända toner, russin. Lång, intensiv och mycket komplex smak och en känsla av sälta lämnas på läpparna.

 

Etiketter:, , , , , , , ,

Kategorier: Sherry, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: