Masterclass Fortified: Sherry Amontillado & Palo Cortado

SONY DSC

Andra dagen på masterclassen med Gerard Basset OBE om starkviner på Gustibus Wine & Spirit Academy avhandlar sherry. En faktaspäckad bloggpost i ämnet hittar du här.

Över till de mer oxiderade stilarna amontillado och palo cortado. Oerhört läckra viner med komplexitet och elegans. Mycket användbara till massor av olika rätter, både i och till.

NV Viña AB Amontillado / Gonzalez Byass (cirka 120 SEK). Mycket ljust bärnstensfärgad. Medelstor, oxiderad, ren med doft av nötter, tydliga jästaromer, brieost, honung och jod. Medelfyllig, frisk, lite eldig, smakintensiv, honung, salmiak, kanderade apelsinskal. Lång, intensiv och smakrik med rent och aromatiskt avslut med massor av salmiak.

NV Rare Amontillado Escuadrilla / Lustau (175 DKK). Ljust bärnstensfärgad. Stor, oxiderad, elegant och lite eldig doft av nötter, jäst, honung och apelsin. Lätt, frisk, lite eldig, elegant, honung, lite salmiak och en metallisk uppfriskande karaktär. Lång  och smakrik med rent och distinkt avslut.

NV Del Duque Amontillado Viejo VORS / Gonzalez Byass (≈450 SEK), Medeldjup bärnsten. Stor, komplex och utvecklad doft av nötter, salami, hästtagel, torkad frukt, russin, läder och tobak. Fyllig, torr, rik och frisk smak med animaliska toner, nötter, honung, torkad frukt och rika toner av salmiak, lakrits och nästan sälta. Lång, rik, komplex och intensiv eftersmak. Fantastiskt bra. Hit med osten och den lufttorkade skinkan.

NV Palo Cortado Península Solera Reserva / Lustau (149 SEK). Medeldjup bärnsten med gröna inslag i kanten. Medelstor doft av nötter, torkad frukt, toast, läder, tobak, nypon och tydlig eldighet. Medelfyllig, torr, frisk och rik smak av torkad frukt, nötter, lakrits, dadlar, russin och en lite stram karaktär. Lång, rik eftersmak med torkad frukt och hasselnötter.

NV Leonor Palo Cortado / Gonzalez Byass (cirka 140 SEK). Medeldjup bärnsten med gröna inslag i kanten. Medelstor, nyanserad doft av apelsin, russin, hasselnötter, calvados och piptobak. Medelfyllig, torr,mycket frisk, eldig och citrusfrisk, blodapelsin, lakrits, valnöt och en stram karaktär. Bra längd och ett smakrikt och friskt avslut. Elegant.

NV Dos Cortados Palo Cortado 20 Years / Williams & Humbert (236 SEK). Medeldjup bärnsten. Stor, utvecklad och oxiderad doft av bokna äpplen, nötter, russin, fikon, läder, svamp, eldig, antydan av flyktiga toner och apelsinmarmelad. Fyllig, torr, mycket frisk och rik smak av russin, läder, salmiak, sälta, inlagd salt lime, nötter och knäck. Mycket lång och rik eftersmak med sälta och stramt avslut. Riktigt läckert.

Etiketter:, , , , , , , ,

Kategorier: Sherry, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Masterclass Fortified: Sherry Amontillado & Palo Cortado”

  1. Jan Grundel
    24 juli 2013 den 16:45 #

    En bra Palo Cortado förhöjer livet. Det är en sann njutning att få en PC i glaset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: