Julklappstips: Stort vin till litet pris

coyam-2013

Jag vet vad jag ska köpa till mig själv i julklapp; en låda 2013 COYAM.

Det damp ner en pressrelease idag om att släpps 2500 buteljer av chilenska COYAM i det exklusiva sortimentet den 1:e december (artikelnummer 95015). Inte för att jag tycker att prislappen 169 kronor renderar en plats i ett exklusivt sortiment. Däremot är vinet i sig en exklusivitet enligt mig.

Ända sedan jag besökte egendomen har vinet varit en favorit och jag har provat åtskilliga årgångar. Bland annat har jag provat hur vinet efter tolv år fortfarande upplevdes som ungt, så ett par decennier i källaren är inga problem. Med sin koncentrerade stil kan det drickas redan nu för den som är otålig. COYAM är ett vin som är i det absoluta toppskiktet av chilenska viner och som utan problem kan jämföras med många stora viner från andra delar av världen som kostar många gånger mer.

För kalenderbitaren så är vinet en eklektisk blandning av 48% syrah, 24% carmenere, 11% merlot, 10% cabernet sauvignon, 3% mourvedre, 3% malbec, 1% petit verdot.  Vinet har ekfatslagrats i 13 månader i 85% franska fat och 15% amerikanska. 34% av faten var nya, 33% användes för andra gången och 33% för tredje gången.

Men bortse från siffror och produktionsfakta. Det här är ett förbannat bra vin som du ska unna dig ett par flaskor av till julhelgen samt några att gömma undan.

 

 

 

Etiketter:, , , , , , , ,

Kategorier: Övrigt, Vin, vinfynd

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Julklappstips: Stort vin till litet pris”

 1. Fredrik
  30 november 2016 den 17:23 #

  Hej Anders,

  Jag brukar sällan förbeställa, men detta lär trvligt så jag loggade in på bolaget och kollade. När man kollar på systemets hemsida så står det säljstart 2 dec och att det finns 144 i lager. Har du fått fel datum ovan eller finns det olika datum för olika personer/företag? Även antalet är ju lite oroande.

  Med vänlig hälsning från en ovan förbeställare.

  • 30 november 2016 den 17:28 #

   Ja datumet var konstigt. Antalet är nog de som är beställda till din förvalda butik. Jag får upp 24 st på ”min” butik.

   • Fredrik
    30 november 2016 den 17:30 #

    Toppen. Tack för snabb återkoppling. Blir några för lagring och några för konsumtion enligt rekomendation!

 2. 14 januari 2017 den 10:06 #

  Jeg blir nok nødt til å kjøpe denne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: