Soppa med svansföring

oxsvanssoppaIdag blev det en riktigt mustig, smakrik, umamistinn och värmande soppa som perfekt matchade det ruggiga vädret. Oxsvanssoppa måste du göra om du aldrig provat. Inte svårt alls. Det här en lätt modifierad variant av det här fem år gamla receptet.

Vänd 1,5 kilo oxsvansbitar i vetemjöl. Skär 2 stora morötter, 2 gula lökar, 1 stor palsternacka, 1 liten purjolök, en rejäl bit rotselleri, 2 selleristjälkar och stjälkarna från ett persiljeknippe i ganska små bitar samt dela 5 vitlöksklyftor på längden. Bryn köttet väl i en blandning av olja och smör i en stor gjutjärnsgryta. Ta upp köttet och bryn de skurna grönsakerna tillsammans med 3 msk tomatpuré på hög värme. Skrapa hela tiden i botten så det inte bränner fast. Lägg tillbaka köttet, slå på 1 liter vatten samt 1 tsk rosmarin, 1 tsk timjan, 1 tsk kumminfrön1 msk soja, 2 msk sherryvinäger3 tärningar oxbuljong, 10 vitpepparkorn, 10 kryddpepparkorn2 lagerblad och 1 flaska rött vin. Ge det hela ett rejält uppkok, lägg på locket och ställ in ugn på 150° i 4 timmar.

Ta nu ut grytan, lyft ur köttet och befria det från knotorna när det svalnat lite.. Hacka köttet fint. Häll soppan genom en trådsil och det mesta av grönsakerna genom silen med en slev. Lägg ner köttet och koka upp. Smaka av med salt, massor med nymald svartpeppar och eventuellt en skvätt sherryvinäger om det saknas syra. Avsluta med att röra ned en knapp deciliter grädde och massor med hackat persiljekrus.

Testa även detta läckra recept med oxsvans.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Soppa med svansföring”

 1. 10 november 2016 den 17:14 #

  Borde man inte kunna göra detta med slökokaren? /Jan L

  • 10 november 2016 den 19:14 #

   Jo, men det krävs att du bryner kött och grönsaker. Förtar lite vitsen med slökokaren.

 2. Per Stade
  10 november 2016 den 17:54 #

  Härligt recept som passar bra som helgpyssel. Det måste jag prova!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: