Rioja klädd i ljus linnekostym

IMG_0044

Säger man ”rioja” så tänker de flesta på rött vin.  Det är inte så konstigt med tanke på att den absoluta majoriteten av vinerna är just röda. De vita är i de flesta fall ganska enkla  men det finns exempel på helt enastående stora viner. Den dominerande druvan viura kan ge upphov till viner som klarar mycket lång fat- och flasklagring och några producenter levererar vin av rent burgundiska kvaliteter.

Därför är det kul att 2016 Tobia Blanco nu finns tillgängligt på Systembolaget så fler kan prova på rioja i annan klädedräkt – en blekgul bekväm linnekostym med lite struktur. Vinet är dominerat av druvan viura och har jäst på ameraknst ekfat som de sedan också lagrats på i tre månader. Resultatet är en stor doft av gul frukt, frisk citrus och ett uns av brynt smör och hasselnötter. Smaken är fyllig, gulfruktig med toner av aprikos, ananas, mogen citrus,  lätt rostad karaktär från faten men framför allt en fantastiskt pigg och frisk syra och med en avslutande bitter klackspark av citrusskalsbeska. Härligt smakrikt och samtidigt klunkvänligt och matanpassat. Drack till grönsaksbiffar med garam masala men kan tänka mig smakrika fiskrätter, ost- och charktallrik eller ”gråtande kyckling”. Till exempel. Ett fynd för 99 kronor!

Smakar extra bra i detta bourgogneglas som är min favorit till smakrika fatlagrade vita viner.

 

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt, dryck, fyndvin, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Rioja klädd i ljus linnekostym”

 1. Sofie
  11 november 2018 den 19:03 #

  Kul! Det ser jag fram emot att prova!

 2. Ann J
  11 november 2018 den 20:05 #

  Hej, alltid roligt att läsa dina beskrivningar. Men denna gång stötte jag på patrull. Gula frukter? Plommon och citron, eller (de är i alla fall gula)? I vilket fall, skall testas. Jag är inte så förtjust i Rioja annars, men detta lät trevligt.

 3. Karin Bohlin
  11 november 2018 den 22:06 #

  Har du någonsin druckit den vita riojan Marqués de Murrieta (Ygay)? Finns inte längre att få tag i, vet inte om de fortfarande gör det. Det röda finns på Systembolaget, det är också har, men det vita var gudomligt!

  • Karin Bohlin
   11 november 2018 den 22:07 #

   Det är också bra skulle det stå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: