Överraskande tyskt bubbelfynd

IMG_5720

sommelierutbildningen provade vi häromdagen mousserande viner. Jag inkluderade en tysk sekt som just lanserats i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget. Kul eftersom det inte är så ofta som det kommer bra tyska mousserande viner till vår marknad. De viner som endast betecknas som ”sekt” är vanligtvis väldigt enkla viner som fåt fått sin andra jäsning på trycktank och gjorda på druvor som har sitt ursprung i östeuropa eller var som helst där man kan hitta billiga druvor. Det här är dock en sekt med definierat ursprung till Rheingau och som fått sin första jäsning på ekfat, andra jäsningen i flaskan på traditionellt vis och legat på sin jästfällning i 18 månader.

Jag och klassen blev i princip knockade när vi provade 2014 Bibo Runge
Riesling Sekt b.A. Brut. Påtagligt stor doft med rieslingens typiska petroleumton kombinerad med jästig brödighet, mogen citrus, honung, nötter och stenfrukter. Mycket frisk, rik smak med citrus, stenfrukt, nötighet och lång strukturerad eftersmak och fin tät mousse. Jag fick direkt associationer till en riktigt mogen Hunter Valley Semillon. Flera elever började genast googla vilka butiker i Malmö som hade vinet i lager. Ett riktigt personligt fyndvin!

Njut vinet i ett riktigt bra champagneglas.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, dryck, Drycker, fyndvin, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: