Sake för nybörjaren

Det börjar röra på sig ordentligt för sake. Från att ha varit en provinsiell produkt i stort sett begränsad till Japan så hittar man den idag på bättre krogar runt om i världen och sakebryggerier finns idag i många länder. Utbudet på Systembolaget börjar bli riktigt bra. Bara på min lokala butik i lilla Simrishamn finns fyra olika sorter stadigt på hyllan.

Senaste tillskottet är Seisen Futsu-shu som lanserats i 119 butiker till ett riktigt bra pris. ”Futsu-shu” är en klassificering som motsvaras i vinvärlden av ”bordsvin”. Det är den allra vanligaste typen av sake och kan vara mycket enkel och rustik eller av god kvalitet. Seisen Futsu-shu är riktigt bra till sitt pris och framför allt så är den väldigt publik i sin stil och kan uppskattas av dem som är oskulder när det gäller sakens smakuniversum. Här är det stor fruktighet som gäller. Ska jag beskriva smaken så är det lite som essensen av melon, typ en mix av galia- och honungsmelon, och den typiska karaktären av risvatten. Här finns en sötma men också ett litet ”bett” som kan liknas vid skalbeska. Testa nästa gång du tar hem sushi eller när du frossar i skaldjur eller bara lite färska räkor. Prova också att göra drinken ”Samurai Rock” som är perfekt när/om sommaren blir varm. Lägg mycket is i ett stort vinglas, slå över 5-6 cl sake och 1-2 msk limejuice. Toppa med en limeskiva.

Om du är en riktig smakfegis och tänker att sake inte är för dig, då finns ett alternativ. Sandara Chardonnay & Sake Sparkling är en riktigt kul hybriddryck. Här har den spanska (!) storproducenten Vicente Gandia blandat vin av druvan chardonnay med japansk sake, sötat upp det hela, tillsatt lite spritsig kolsyra och tagit ner alkoholen till 8%. Det är inte vin. Det är inte sake. Men det är himla roligt, charmigt och somrigt. Hoppa över proseccon som välkomstdrink och servera något annorlunda istället. Funkar perfekt som aperitif, kanske med en jordgubbe i glaset (helst en vit japansk) och servera till en melonklyfta invirad med gravad lax. Testa till krabba och givetvis till sushi, gärna vegetariska california rolls. Jag provade till thailändsk take-away med lite hetta…fungerade perfekt. Inte billigt…men kul.

Vill du veta mer om sake så kan du läsa här.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Övrigt, övrigt, dryck, Sake

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Sake för nybörjaren”

  1. 14 juli 2020 den 20:46 #

    Så en bra Saké passar till sushi?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: