FYNDVIN: Den där perfekta balansen

Jag förstår inte den där aversionen många har inför sötma i vin. Den är faktiskt obegriplig (ja jag tittar på dig Kära Hustru). Sötma i vin fungerar fantastiskt bra när man ska kombinera med många svåra maträtter som exemplevis rätter med mycket umami och eller hetta. Halvtorra vita viner till ost är fantastiskt bra ihop. Riesling med sin naturligt höga syra är särskilt njutbar med en dos restsötma, även om de helt torra vinerna inte heller går av för hackor.

2021 Schloss Reinhartshausen Hattenheimer Wisselbrunnen Grosse Lage Riesling Kabinett (man måste ju bara älska tyskarnas självtillit) är ett alldeles utmärkt exempel på den där alldeles perfekta balansen mellan sötma och syra. Så där magiskt välavvägd att man undrar om vinet är halvtorrt eller bara är väldigt fruktigt. Den polerade höga syran spelar snyggt mot sötma och fruktigheten som spelar toner av aprikos, citron, lime och ananas. Lång, elegant, smakrik med ett stramt mineraldrivet avslut. Ett fynd för 139 kronor.

Om vi bryter ner det hopplösa namnet på vinet så är ”Schloss Reinhartshausen” namnet på producenten/slottet som har en snart 700-årig historia. ”Hattenheimer Wisselbrunnen” är namnet på den 18 hektar stora vingården som druvorna kommer ifrån. ”Grosse Lage” innebär att vingården ligger i den högsta klassificeringen i den tyska vinlagen, typ som grand cru i Bourgogne. ”Riesling” är ju druvan och ”Kabinett” anger druvornas mognadsgrad/sockerhalt vid skörd.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Aktuellt, Övrigt, övrigt, fyndvin, Vin, vinfynd

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar