Härlig soppa på julresterna

Juldagen är bästa dagen! Alla julaftonens måsten avklarade och därefter ligger en helt blank dag utan krav och med kylen full med mat. Bara att mula in det man gillar bäst. Det enda som lite förmörkar denna dag är att man så smått börjar tänka på hur man ska ta hand om alla rester innan de förfars. Idag satte jag igång med det direkt.

Många har köpt grönkål till långkålen men jag tror att de flesta faktiskt mest använder den till dekoration runt skinkan (som jag). Har man ingen hemma så brukar drivor av den slumpas ut i butikerna i mellandagarna. Hör du till den snabbt minskade skaran som kokar skinkan själv och använder spadet till dopp-i-grytan så finns det litervis med smakrik buljong i grytan på balkongen. Skinka brukar alltid finnas över liksom en del kokta ägg och kall potatis. Upplagt för grönkålsoppa.

Fräs en gul lök mjuk i matfett (läs ”smör”) medan du drar bort den grova stjälken på grönkålen och sedan grovt hackar bladen. Ner med dem till löken och på medelhög värme låter du kålen mjukna under omrörning. Slå gärna på någon deciliter finosherry (bäst) eller vitt vin (ok) och koka upp. Slå på en liter skinkspad eller buljong från tärning och sjud i cirka 20 minuter. Mixa soppan tillsammans med några av de kalla potatisarna. Slå på lite grädde om du har. Smaka av med salt och peppar. Servera med kalla ägghalvor och finstrimlad skinka.

Följ gärna mitt instagramkonto sherrysherry.se där jag testar sherry tillsammans med mat bland annat (därav den sherrymättade bilden).

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt, övrigt, dryck, Julrecept, Recept, Sherry

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: