Riktig ramen mot japanlängtan

Som jag skrev i förra inlägget så är det ”comfort food” som gäller i dessa tider. När man dessutom inser att det lär dröja mycket länge innan man kan återvända till Japan…ja då är det bara en sak som gäller: RAMEN! Bästa maten när man vill må bra.

Som på beställning dök denna video och recept upp i flödet. Tack vare att en god vän i Stora Staden postade ett paket med varor som inte går att få tag på här i byn på Österlen så blev detta ett härligt 2-dagarsprojekt. Lite planering krävs men enkelt att göra. Vill du göra det enkelt för dig så har jag en snabbvariant här.

DASHI – buljongen

Koka upp 2 liter vatten med 4 hönsbuljongtärningar. Ta av från plattan och låt svalna 2 minuter. Lägg ner 16 torkade shiitakesvampar och 30 g (en bit knappt stort som ett A4-ark) kombu/kelp och låt vila 5 minuter. Lägg ner 20 gr katsuobushi/bonitoflingor och låt allt vila ytterligare 5 minuter. Sila av buljongen men behåll kombun och svampen till senare. Buljongen kan sparas i kylskåpet upp till en vecka.

TARE & CHASHU – marinaden och fläsket

Koka upp 500 g färskt sidfläsk med svål uppskuret en gång på längden och en gång på tvären. När det kokat i 5 minuter slår du av vattnet och sköljer av fläsket.

I grytan kokar du nu upp 3 dl ljus japansk soja, 3 dl mirin, 1,5 dl sake, 3 dl vatten, 0,5 dl strösocker, 2 msk farinsocker, skivad färsk ingefära (ca två tummar stor), 3 krossade vitlöksklyftor och 3 salladslökar. Lägg ner fläsket och sjud på låg värme under lock i 90 minuter. Låt därefter svalna i 20 minuter innan du tar upp fläsket (chashu) och silar av marinaden (tare) och kyler ned båda.

NITAMAGO – marinerade ägg

Lägg ner 4 ägg (eller fler) i kokande vatten och koka 7 minuter. Kyl snabbt ner dem, gärna i isvatten. Skala försiktigt. Lägg dem i marinaden du kokade fläsket i (tare) och tyng ned dem med kombun. Låt marinera minst 4 timar, helst 12 timmar eller mer. Spara tare som används vid serveringen.

GARLIC LA-YU – chiliolja

Värm upp 1,5 dl neutral matolja i en kastrull på mycket låg värme. Lägg ner 8 tunt skivade vitlöksklyftor och låt mjukna utan att ta färg, minst 15 minuter. Ta av från värmen och blanda ner 2 msk chiliflakes. Låt vila några minuter och blanda sist i 2 tsk sesamfrön. Kyl ner. Kan sparas i försluten burk ett par veckor.

SERVERING

Koka upp dina favoritnudlar i saltat vatten. Skiva och värm upp shiitakesvampen i buljonngen (dashi). Sjud i en minut. Fördela nudlarna i portionsskålar, slå på dashi och lite tare. Toppa med med fläsket, shiitake, halverade ägg, chiliolja efter smak, finskuren salladslök och strimlade nori-blad. Gott också med böngroddar och/eller edamamebönor.

Etiketter:, , , , , , , , ,

Kategorier: Övrigt, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

One Comment på “Riktig ramen mot japanlängtan”

  1. Christina GVA
    02 maj 2020 den 9:48 #

    Det ser gott ut, tusen tack för inspiration! Har det mesta hemma inkl 100% bovete nudlar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: