Peruansk kycklingchili

Första gången jag stötte på det peruanska köket var när jag besökte Chile för över tio år sedan. Vi blev bjudna till Astrid & Gaston som sades ha lyft fram köket från Peru som ett av de främsta i världen. Vi blev inte särskilt imponerade och fick av andra veta att de inte serverade den genuina maten. Några dagar senare blev vi därför avsläppta i Santiagos lite skummare kvarter och visade till en krog som skulle ha ”the real deal”. Detta visade sig vara en smaklös samling feta, mastiga rätter som alla på olika sätt inkluderade potatis, majs och majonäs. Vi flydde detta kulinariska katastrofområde och hittade istället en sushirestaurang där vi åt drivor av den bästa sashimin jag någonsin smakat.

Ett decennium senare var det alltså dags att försöka sig på peruansk mat igen efter att jag hittat följande recept. Udda ingredienslista men riktigt bra resultat som smakmässigt hamnade någonstans mellan Asien och Mexico. Serverade med krispig sallad, överblivna majstortillas från mina kycklingenchiladas och ugnsbakade körsbärstomater. Nästa gång ska jag addera lite bönor i grytan också.

Recept till 4 personer: Fräs 800 g kycklingfärs i lite matolja tills genomstekt och torrt. Finhacka 2 gula lökar5 vitlöksklyftor5  jalapeños och blanda ner i färsen tillsammans med 3 tsk spiskummin1 tsk malen kryddpeppar, 1 tsk salt och låt fräsa på medelhög värme tills löken börjar mjukna. Blanda ner 4 dl grovhackade rostade och salta jordnötter2,5 dl vatten, 1 tärning eller 1,5 msk hönsbuljong2,5 dl osötad kondenserad mjölk och 1,5 dl finriven parmesan och låt sjuda upp. Sänk temperaturen, lägg på locket och låt sjuda ihop sakta i en halvtimme. Vid servering strör du över 1 dl grovhackade och urkärnade svarta oliver och 6 hårdkokta ägg skurna i klyftor.

Testa också Lotta Lundgrens asiatiska kycklingfärs.

Följ bloggen på Facebook!

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Övrigt, lättlagat, LCHF, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Peruansk kycklingchili”

 1. Christina GVA
  01 juli 2012 den 9:14 #

  Sà synd! Min erfarenhet är ljuvliga smakrika rätter. Har enPeruviansk vän som lagade middag àt oss under en längre tid.

  drink: pisco sour ;o)

  entrée: cerviche

  huvudrätt: Aji de Gallina, kryddig kyckling rätt med valnötter och parmesan

  efterrätt: Suspiro de Limeña – Peruvian Caramel Meringue Parfait eller Mazamorra Morada – Peruvian Purple Corn Pudding

  bröd: Wawas, med kanel och kryddpeppar

  Att blanda potatis och ris tillsammans med kummin, underbara likasà deras soppor.

  Denna àt pà en Peruviansk restaurang här:
  http://www.cooks.com/rec/doc/0,1818,144173-233196,00.html
  sà annorlunda blanding att smaklökarna hann först inte med -gott.

  Att inspireras fràn:
  http://southamericanfood.about.com/od/exploresouthamericanfood/tp/PeruvianFood.htm
  http://www.cooks.com/rec/search?q=peruvian

  Hoppas du hittar nàgot.

 2. 16 september 2012 den 19:09 #

  Hej!
  Laste om dina erfarenheter, och jag tycker inte att du ska uttala dig om peruansk mat om du inte varit i Peru och verkligen fatt ”the real deal”! Jag arrangerar resor till Peru och har hittills inte haft en enda resenar som klagat pa maten. Istallet for bantningskur, som de trodde de skulle genomlida, blev de glatt overraskade av den supergoda maten. Valkommen att folja med pa en av mina resor! Agneta pa Inkaresor

  • 16 september 2012 den 19:23 #

   Lovar att inte uttala mig mer om peruansk mat. Bjuder på reklamplatsen. Varsågod.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Olympisk kycklingfärs | Öhmans Mat & Vin - 14 augusti 2012

  […] detta liknande recept med lax och räkor eller peruansk kycklingchili och missa inte Lottas asiatiska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: