Bästa pizzadegen!

Pizza är något jag gör här hemma lite som en pyttipanna, det vill säga att jag slänger ihop den då jag har lämpliga rester. Jag brukar ha en latmanslösning i skafferiet i form av pizzadegsmix från Maizena. Helt okej.

Men när jag ska göra en riktigt lyxig pizza med fina råvaror så använder jag receptet från boken ”La Pizza”. För tio år sedan var denna kaffebordsbok ett måste för en matnörd och kostade en halv förmögenhet. Mitt exemplar har prislappen kvar och jag kippade lite efter andan när jag såg vad jag en gång betalat för denna återkommande titel på bokreor och pocketberg. Lite fascinerande är den med sina läckra bilder, detaljerade historieskrivning om pizzans ursprung och dess snudd på militant dogmatiska inställning till vad en ”riktig” pizza är.

Grundreceptet på pizzadegen är i vilket fall som helst hur bra som helst och ger absolut perfekt resultat även om man får ha några timmars framförhållning. Jag som är deganalfabet har aldrig misslyckats. För mig räcker nedanstående sats till en stor plåt, men jag gillar lite tjockare deg. I boken sägs den, lite luddigt, räcka till fyra pizzor.

Pizzadeg ”La Pizza”

Rör ut 25 g jäst med 1/4 dl ljummet vatten och 2 msk vetemjöl. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk. I en stor bunke* häller du 6 dl vetemjöl och gör en grop i mitten där du häller 1 tsk salt, förjästen och 2 1/4 dl ljummet vatten. Arbeta ihop till en deg och arbeta i minst 10 minuter tills du får en fast boll. Ska du göra flera små pizzor delar du upp degen i en boll per pizza och låter jäsa under handduk i två timmar.

Värm ugnen, och plåten du ska använda, till 275°. Kavla ut degen (den är elastiskoch kräver lite kraft men kan slängas i luften), lägg den på ett bakplåtspapper, knåda till en kant runt om och fyll den med allt det goda. Ta ut den heta plåten och låt pappret med pizzan glida upp på den. Snabbt in i ugnen och grädda i cirka 12 minuter.

*I originalreceptet ska man göra en mjölhög med en krater på bakbordet i sann pizzatalibansk anda. Detta har aldrig fungerat för mig då vattnet ofelbart rinner ut åt alla håll. Stor bunke rekommenderar jag om du inte är en arketypisk italiensk matmor eller napoletansk pizzabagare i fjärde led.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Bästa pizzadegen!”

 1. Asta
  15 maj 2010 den 15:56 #

  Mitt pizzatips är att göra degen i bakmaskin. Härligt att komma hem till till färdig jästdeg på fredagkvällen.

 2. Maria
  16 maj 2010 den 10:31 #

  Mama Mia! Det här ska vi verkligen prova nästa gång det blir dags för pizza. Tack för receptet!

 3. kajsworld
  16 maj 2010 den 20:29 #

  Gott 🙂

 4. Pontus
  30 januari 2016 den 20:43 #

  Bra deg. Tack för tipset. På baksten blir degen fantastisk!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bygg bästa pizzan « Öhmans Mat & Vin - 23 februari 2011

  […] god tid förbereder du en riktigt klassisk pizzadeg och bakar 500 g körsbärstomater. Skiva också 3 hg champinjoner, sprid ut på ett […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: