Old Tom – världens bästa ale?

old tom

Old Tom the Original är en mörk, stark (8,5%), engelsk ale med anor från 1899 då den bryggdes första gången. Enligt uppgift har den vunnit drösvis med priser genom åren och utropar sig själv till ”The World’s Best Ale” på etiketten. Hur det är med den saken ska jag låta vara osagt, men det är i alla fall en rackarns god öl med skön balans mellan kropp, frukt, sötma, alkohol, beska och med elegans. Ett öl att smutta på eller njuta till lagrade hårdostar som en engelsk cheddar.

Djup, tät,mörkt kaffebrun med tätt fint skum. Stor komplex doft med brända och rostade toner av kaffe, lakrits, dadlar, lakrits, pumpernickel och farinsocker. Medelfyllig och förvånansvärt uppfriskande smak med de brända tonerna från doften, svarta oliver, kryddighet, rökt korv, fikon, russin, mörkt bröd, liten sötma och snyggt balanserad beska som håller sig i bakgrunden. Smakrikt, balanserat och med lång rik eftersmak.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Öl

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Old Tom – världens bästa ale?”

  1. Oskar
    12 mars 2022 den 18:27 #

    Det här ölet drack jag i dag för första gången och blev alldeles förskräckt av den brutala spritighet som effektivt slog ut alla nyanser och kvaliteter som måhända kan ha dolt sig därunder. Det här alltså ett öl som tilltalar en framstående vinskribent? Man upphör aldrig att förvånas. För mig blev i alla fall den första bekantskapen med Old Tom också den sista.

  2. 12 mars 2022 den 21:02 #

    ”Framstående vinskribent”. Man tackar.
    Kul att få kommentar på en nio år gammal bloggpost.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: