MW: The Next Big Thing in Wine

Nästa söndag åker jag till Rust i Österrike för en veckas internat som en del av mina MW-studier. Det känns inte så lite nervöst eftersom en stor del av utbildningen handlar om att identifiera sina svagheter och att hänsynslöst bli bedömd och kritiserad. Jag förväntar mig ett tufft boot camp efter att ha studerat det späckade schemat. Det blir givetvis också lärorikt och intressant med mycket provningar, studiebesök i österrikiska vingårdar och möten med spännande människor.

Eftersom resan mot de två bokstäverna innebär att blotta sig själv, ta kritik och lära sig av det så tänkte jag att det är lika bra att börja här och nu. Här nedanför lägger jag därför ut min ”MW Theory Assignment” som var en del av min ansökan till utbildningsprogrammet. Ämnet för uppsatsen var ”The Next Big Thing in Wine”, en väldigt öppen rubrik som skulle ge möjlighet att visa att man kan argumentera kring en åsikt på ett strukturerat sätt och ge exempel. Det finns inget rätt svar på en sådan uppgift så det var bara att hitta på något.

Varsågoda! Här följer Öhmans spådom om framtiden för vinindustrin på knappt 900 ord. 😉

The Next Big Thing in Wine

During the four last decades we have seen two major forces or trends leading the wine business in the commercial segment; varietal wines and branded wines.

The emerge of varietal wines in the 1970s helped consumers new to wine to identify what styles of wine they liked in a world full of confusing appellations, unknown origins and new wine countries. The growth of branded wines further helped the winelovers to find reliable sources of quality to a reasonable price of these varietals wines under an easily identified name on the supermarket shelves.

Many brands, like Lindeman’s and Blue Nun, has now developed into multi-country-brands, and are delivering increasingly streamlined products behind the familiar labels. With all the different brands, small to multinational giants, the concepts, as the wines and the varietal character, has become increasingly diluted, anonymous, distanced and separated from the consumer.

With the increase of consumtion of better wines many wine consumers today are becoming more educated and demanding and wants to look further than the simple variety. This also reflects in a move towards more awareness of the consumer regarding the quality and origin of food and beverages. Still very important on the market simple brands and varietals doesn’t succeed to fulfill the new and more complex needs and demands of the consumer.

Modern consumers are becoming increasingly aware of the quality of food as seen in the rising numbers of organic products, the popularity of ”farmers markets” and demand for products without unnecessary additives. The marginal trend for ”natural wines” is another side of the same coin; the need to know the content, the origin and the people behind the things you eat and drink.

In other departments of the supermarkets we can see a development as an answer to this. As an example we can find products from large suppliers of dairy and poultry where the individual farmers are identified on the products with labels stating name and address of the farmer and sometimes even with a photo. Bigger coffee brands also diversify their range to include coffee from specific and named plantations. To have a face and a name of the person that produced your breakfast egg or to know where your morning coffee comes from feels safe and secure in a time when you don’t know what is put in the food. For most people the personal connection is more important than any offical seal of quality or brand. The simple rule applies that people trust people (in most cases anyway).

With this development the traceability, identity and personality of the wine will become more important than brand or grape. Four questions should be answered; Who made the wine. Where precisely is it grown. Why is it made. What is, or is not, added.

Some may argue that most of these questions are covered by local wine regulations. But simply to rely on traditional appellations is no solution as most of them can be regarded as mere generic wines (ex AC Bordeaux), or even a kind of brand, and the understanding of the concept is still difficult to grasp for most consumers. The system of appellations is also under revision in many parts of Europe which adds to the confusion.

The solution will be to identify wines by it’s specific plot, location and the people behind it. The specifics of the vineyard and the passion and care of the family/people will be primary, the appellation secondary.

With modern technology it is possible to come closer to the consumer. Even small family estates can communicate directly from the label with the aid of modern and readily available technology such as smart phones with EAN-scanners, GPS locating the exact position of the estate and aiding the consumer finding extensive and updated information of the wine, the family, the place and history. We will also see the grouping of small producers on the internet presenting themselves and their stories. ”Australian Plus” is a good example of this that soon will have more followers. Add to this a web shop and we have a ”virtual wine farmers market”.

Even the big brands and cooperatives will benefit from this development. They will diversify their ranges of wines by identifying batches or sub-brands by plot or grower behind the wine. With the abscence of a definable origin (ex generic, branded Chilean Cabernet Sauvignon) the wine could be identified by a short bio, picture and statement of the winemaker. Big brands can offer the possibility of entering batchnumbers on the website providing detailed information of harvest, vinification and bottling. This transparancy gives traceability a new dimension.

In the near future we will se a strong development on ”wines with identity”. This trend will have a great impact on the wine trade as it will be applicable both to individual small producers and the major brands. As it is easy, and important, to combine with the still dominatingt concept of varietals and brands it will be very easy for the consumer to understand and adapt to the idea.

The next Big Thing in the wine industry is: Wines from a Place and with a Face!

Etiketter:, ,

Kategorier: Master of Wine Studies, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

7 kommentarer på “MW: The Next Big Thing in Wine”

 1. Niklas Steinwall
  05 januari 2011 den 9:29 #

  Tror att du är ”right on”. Vi vill alla kunna identifiera oss med det vi konsumerar eller köper. Ett starkt varumärke känns tryggt men kan man även få reda på vem som gjort varan kan man ännu lättare köpa sig trygghet. Ingen vill känna sig lurad. Alla vill känna att de bidrar och gör rätt mot miljön mm. Producentens namn var tidigare tillräcklig garanti, ex Lindemans. Nu vill vi även ha en person som är knuten till vinet, ex Ernie Els, Coppola mfl. Kan vi även få en bild på en lycklig vinbonde med familj utmärkt på en karta var vi befinner oss i världen på etiketten så är vi sålda direkt.
  Lycka till i Österrike!
  Don´t mention the war!
  Niklas

 2. 05 januari 2011 den 12:43 #

  Bra tänkt och skrivet, Anders. Tendensen är solklar och den gynnar förhoppningsvis de mindre producenterna (som har fått ett fantastiskt fönster mot världen iom internet.

  Dina förutsägelser om de multinationella dryckesföretagen känns kanske lite väl förhoppningsfulla? Strömlinjeformning för maximal utbytbarhet i en alltmer storskalig drift kommer nog vara en fortsatt viktig tendens (läs Australien) De kända märkena gör ju redan ungefär som du beskriver när det gäller sina prestigegivande flaggskeppsprodukter – men frågan är om de inte låter sig nöja därmed.

  De sydfranska kooperativen har ju ofta redan många etiketter och det är knappast till deras fördel, eftersom ursprunget (vinbonde och vingård) ändå inte är solklart.

  People trust people: Det finns ju enskilda vinodlare som utstrålar en så benhård dedikation till sitt värv att man lätt kan tänka sig att köpa vinet osett. Ett exempel: Elisabetta Foradori.

 3. Stefan N
  05 januari 2011 den 15:01 #

  Monopolet är helt ute och cyklar i och med din beskrivning (jag tycker det i vilket fall som helst) om den enskildes möjligheter att enkelt i detalj veta allt omkring vinet även i olika mobiler utan att få tillgång till en fri marknad. Vinerna konkurrerar inte bara med varandra utan med alla drycker. Vi konsumenter är väldigt olika och det gäller för vingårdarna att veta till vem de vill sälja i de olika affärsfaserna.

  Kul ämne!

 4. 06 januari 2011 den 11:25 #

  Jag tycker också att det var mycket bra skrivet!

  Om du vill ha synpunkter kan jag tycka att du skriver för mycket om bakgrunden och lite för lite om konsumtionsteori. Att referera till Blue Nun och Lindemans som konstruerade varumärkesviner kan jag som medveten konsument känna är lite förlegat, allt det där vet vi redan. Jag skulle gärna sett att du hellre utvecklade dina tankar om transparency och dina fyra frågor och lade krutet där.

  Sedan tycker jag som gammal ekonom att du alltid i alla rapporter där du argumenterar för något ska visa siffror, kvantifiera dina ståndpunkter. ”1970 såldes X liter brandat vin, 1990 hade den siffran stigit till Y och prognosen 2010 är Z liter.”

  En annan synpunkt (denna gång är det läraren i mig som kommer fram) är att du inte ska blanda orsak och symptom och praktiska lösningar i samma text. Då låter allt som en konsultrapport skriven av en konsult som vill tjäna pengar. Ha gärna en välskriven text där du redogör för orsak, verkan och framtidstender, men ta bort det praktiska – i det här fallet tyckte jag t ex att texten om batchnummer och liknande kunde skrivits om så att det inte verkade som att du föreslog något.

  Här kommer min syn på the next big thing:

  Summing up, and aiming at some sort of conclusion:

  At first, there seems to be two conflicting trends present in this; on the one hand you have consumers more and more interested in the specifics of a product. The level of awareness among consumers regarding issues of, e.g. origin, ethics, production, and environmental impact has certainly risen. On the other hand you have consumers who look for other values in a product, mostly branded qualities. These consumers would prefer a wine like Blue Nun or Chill Out because it gives them the same sense of recognisability as consumers shopping for wine outside the main roads are looking for.

  These trends may not be conflicting, however. They explicitly show that there are different paths to expressing and communicating individuality as well as belongingness. One is micro, the other is macro.

  If we set out to seek for the next trends in wine, we could for instance look at how wine manufacturers handle transition consumers, i.e. those who enjoyed branded wine but became aware of the branding and felt misguided by it without being necessary opposed to the brand itself. We have seen micro-breweries within the lager brewing corporations that still carry the larger corporation’s name (Carlsberg is an example of that). We can buy limited editions of Blue Nun. We can buy the wine maker’s special edition of Blue Nun, and so forth.

  But I think that the next big thing in wine is branding at the micro level. I do not think that the consumption of branded wines will diminish; on the other hand I think more wines will be branded. And for this reason I think that we will see branding at the micro level, such as the Erste Gewächs labelling.

 5. Björn
  08 januari 2011 den 23:30 #

  Hej Anders,
  Två kanon böcker för den som ger sig in på en akademisk bana (och därmed måste skriva på engelska) är följande: En mer generell, den andra mer inriktad på ekonomi men även andvändbar i andra ämnen.

  http://www.prispallen.se/article_detail.asp?id=020530902X&idtype=ISBN&

  http://www.prispallen.se/article_detail.asp?id=1577660633&idtype=ISBN&

 6. Per Stade
  10 januari 2011 den 17:50 #

  Varumärket är allt idag. Pernod Ricard betalade knappast 55 miljarder för en produktionsanläggning av kolonndestillerat sprit.
  Tyvärr är nog framtidens vin även internationellt en låda med ett varumärke på.

Trackbacks/Pingbacks

 1. MW: Tillnyktrande vinprovning « Öhmans Mat & Vin - 11 januari 2011

  […] en liten uppvärmning inför internatveckan i Rust så tänkte jag träna på att prova enligt metoden ”taste like a detective, argue like a […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: