Mormors palt

Min mormor, som gjorde den bästa palten i världen, arbetade på 1930-talet som kokerska i den norrländska skogen åt ett lag med timmerhuggare. I en timmerkoja rev hon potatis för hand till palt som skulle räcka till ett skogshuggarlag och kokade den över öppen eld.

Även om jag har rinnande vatten, elektrisk köttkvarn och induktionshäll och inte behöver mätta 20 hungriga skogsarbetare så kokar jag aldrig palt. Det blir bara av när storasyster är på besök för hon verkar ha fått mormors handlag i generna. Men vilken fest det blir när paltgrytorna ångar och den snälla palten njuts med smältande smör och hemkokt lingonsylt. Om alla åt palt skulle det inte finnas ondska och krig i världen. Ett litet tips till FN.

Även om den nykokta palten är ljuvlig så smakar den ännu bättre dagen efter när man skivar den och steker i smör tills den får en gyllene och krispig yta och åter njuts med lingonsylt och smör.

(cirka 25 paltar)
4 kg vinterpotatis

cirka 1 liter vetemjöl

cirka 3 dl grahamsmjöl
cirka 3 dl kornmjöl

800 g rimmat fläsk

6 tsk salt

Till servering:
smör och lingonsylt

Koka 4 stycken potatisar och åt kallna. Skär fläsket smått. Koka upp lättsaltat vatten i stora grytor (palten kräver mycket vatten och utrymme). Mal (eller riv) resten av potatisen tillsammans med den kokta. Blanda ner saltet och sedan mjölet efter hand till en smidig smet. Beroende på hur blöt eller fast potatisen är kan det gå åt mer eller mindre mjöl. Blöt händerna, ta upp en handfull smet och platta ut i handflatan. Ta en nypa fläsk och lägg mitt på plätten och ”vik ihop” palten till en en boll. Lägg över palten i en stor träslev med lite kokvatten och sänk ner palten i det sjudande vattnet. Låt palten ligga kvar i sleven tills den släpper och låt den glida ner i grytan. Efter hand flyter paltarna upp till ytan. Efter cirka 45 minuter är de klara.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “Mormors palt”

  1. 06 januari 2011 den 21:45 #

    Jag har faktiskt aldrig ätit palt, men efter din beskrivning är jag himla sugen att testa! 🙂

  2. 06 januari 2011 den 23:29 #

    Mmmmm… palt är bland det bästa som finns! Och det är helt klart att det inte skulle finnas några krig i världen om alla åt palt, för ingen skulle orka röra sig 🙂

  3. Stefan
    10 januari 2011 den 9:39 #

    Mums! Säger bara: Mums! Två gånger om året kokar jag på 4-5 kg potäter, men har aldrig haft grahamsmjöl i smeten. Är det mormors idé?

    Föredrar också den nykokta palten framför den dagen-efter-stekta, även om inte den heller går av för hackor.

  4. 02 mars 2012 den 15:57 #

    Make palt not war…

  5. Ida
    02 april 2012 den 10:19 #

    Sätt även den rivna potatisen i en stor sil så att den får rinna av ordentligt.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Paltchampagne « Öhmans Mat & Vin - 07 januari 2011

    […] gårdagens paltkok hade jag laddat upp med uppvärmnings-cavan 2007 Freixenet Brut Vintage med stor, mogen doft och […]

  2. Nostalgimat: Parisare « Öhmans Mat & Vin - 03 september 2011

    […] har jag med mig massor av fina minnen och matupplevelser som präglat mig djupt. Min kärlek till palt och surströmming har jag härifrån och jag kan när som helst frammana smaken av abborre grillad […]

  3. Mormor Gerdas recept « Öhmans Mat & Vin - 25 december 2011

    […] mormors recept som hon nogsamt plitat ner på små lappar. En liten guldgruva som nu läggs till receptet på hennes underbara palt. De flesta av dem är bara ingredienslistor till olika kakor och bröd men jag ska prova att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: