Persisk kyckling…eller nå’t

Min efterlysning på tips hur jag skulle använda mina nya kryddor ledde mot persisk matlagning där de torkade citronerna (som visade sig vara saltad lime med namnet limu omani) verkar vara en stapelvara. Min gamla favorit split peas (gröna, kluvna ärtor) återfanns också i flera av recepten jag gick igenom. Eftersom jag var sugen på kyckling så improviserad jag en rätt runt flera av recepten jag stötte på. Hur persiskt det blev vågar jag inte säga, men det blev matigt och härligt kryddigt. Mycket gott att servera med en kula labneh.

Börja med att lägga 3 dl kluvna ärtor i en gryta med lite salt och häll på vatten så det står en centimeter över. Koka upp, lägg på locket och ställ åt sida. Halvera 500 g kycklinglårfiléer och bryn dem i en tjockbottnad gryta i rejält med olivolja. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan. Slå på lite mer olja och lägg ner 2 gula lökar och 2 morötter som du hackat ganska grovt. Fräs på medelhög värme tills löken mjuknat. Slå i 0,5 dl tomatpuré, 1 msk milt parikapulver, knappt 1 tsk harissa1 tsk kryddpeppar, 2 lagerblad, 6-8 kardemummakapslar och låt fräsa en stund. Slå på 4 dl vatten, 2 msk sherryvinäger (eller fin vitvinsvinäger), 1 hönsbuljongtärning/pod och lägg i 3 st limu omani (salt torkad lime) som du sticker hål i med en kniv. Slå vattnet av ärtorna, blanda ner dem i grytan och låt allt sjuda tills ärtorna börjar bli klara, cirka 40 minuter. Lägg ner kycklingen och låt puttra ytterligare 10 minuter. Plocka upp lime och lagerblad och servera grytan med en sallad.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Persisk kyckling…eller nå’t”

 1. Christina
  19 mars 2012 den 8:50 #

  Säkert ännu godare i dag, om nàgot blev över ;o)

 2. 07 februari 2013 den 13:06 #

  Mycket bra recept. Gjorde persisk kalkon då jag hade lårfiléer från höstkalkonen kvar i frysen. Åt av samma kok dagen efter och kan verkligen rekomendera att precis som ärtsoppa låta rätten stå ett dygn. Ja, fågel smakar oftast bäst dagen efter. Skrovmål på gåsen dagen efter mårtensfesten är en höjdpunkt.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Limu Omani – torkad lime « Öhmans Mat & Vin - 22 mars 2012

  […] kryddfavorit som jag hittills bara provat i en kycklingrätt som blev riktigt lyckad. 55.603331 13.001303 Rate this: Share […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: