Annas vuxenknäck

Har mycket vaga minnen om att jag någon gång kokat knäck. Men att rulla tryfflar, göra fudge och liknande har aldrig lockat trots att min morfar var karamellbagare och sålde konfekt på marknader. Eller kanske just därför.

Men Anna Billings dadelknäck lät så lockande att jag var tvungen att testa. Särskilt som kära hustruns skurna pepparkakor också blev så lyckade med sirapen utbytt mot dadeldito.

Annas recept är helt perfekt sånär som på en punkt; jag fick koka knäcken i nästan en timme, inte 20 minuter, för att få till rätt temperatur och konsistens. Men det var det värt för smaken blev djup, fruktig och lite syrlig. Sötman upplevdes som lägre och mer komplex än i vanlig knäck. Jag blandade också hälften av pistagen i smeten och sparade hälften för dekoration.

Etiketter:, ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Annas vuxenknäck”

 1. 22 december 2009 den 19:21 #

  Vad roligt att du gjorde dem! Och att din sommeliérprosa överensstämde med mina försök att beskriva skillnaden.
  Men det var hemskt konstigt det där med tiden… har vi olika dadelsirap? Jag hade fullt normal koktid och en väl fungerande termometer. Hur kunde det bli så olika?

 2. 25 december 2009 den 11:51 #

  Häromdagen hade jag en knäckdiskussion med grannen. Han använder inte termometer utan kokar alltid sin knäck i nästan en timme på medelvärme. Därefter kulprov.
  Jag är en otålig typ som kokar knäcken på hög temperatur med korrekt termometer i typ tjugo minuter. Tror det är skillnaden i utfallet. Ska göra en notering i mitt recept om inställningen.
  God fortsättning på julen!

 3. 25 december 2009 den 11:59 #

  Jag lät min knäck puttra på medelvärme innan den kom upp i rätt temperatur. Det kan vara förklaringen.
  Knäcken har förövrigt gjort stor succé!

 4. 26 december 2009 den 12:53 #

  Det var roligt att höra!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dadelkolor | Sugarcandymountain - 14 december 2011

  […] med sked (fast det har jag visst gjort nu ändå). Nä, kolor fick det bli. Både importören och bloggare skrev sig varma om dadelkolor, så så blev […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: