”Hamburgare” och Sibylla på Vigårda Barbeque

Detta bildspel kräver JavaScript.

Som jag nämnde i gårdagens bloggpost om Flippin’ Burgers så öppnade i fredags två nya ”snabbmatsställen” i Stockholm med fokus på kvalitetsburgare. Efter besöket på Flippin’ Burger var vi ju helt enkelt tvungna att också testa F12-gruppens och Melker Anderssons Vigårda Barbeque på Norrlandsgatan.

I vad som tidagare varit en McDonalds hittar vi nu en snabbmatsrestaurang med grön profil, svarttonad och behängd med bondgårdsrekvisita och shabbychickkitsch. Resultatet är en lite rörig men ändå skön miljö som skärmar av lite av storstadsbetongen. Det hela fungerar som en lite opraktisk brickservering där man plockar på sig engångsbestick i trä, hemgjorda dipsåser, ekologiska drycker och väljer mat baserat på råvara (oxe, fläsk, lamm, majskyckling eller grönsaker) och väljer tillbehör. I kassan kan man också beställa vin (i plastglas!) och sedan plockar man upp sin beställning. Rekordsnabb leverans! Vi fick maten på typ 60 sekunder snarare än de 60 minuter som det tog på Flippin’Burger.

Vi gick direkt på burgarna förstås! En i sällskapet valde ”original” som utlovade ”hemlagad hamburgare med kryddbrässerad oxchili”.  Övriga gick på ”24 H Piggham”. Båda burgarna skulle serveras med ”cheddargratinerat Vigårdabröd, grönsakscrudité och valfritt tillbehör”, det sistnämnda blev förstås pommes frites. Att ”24 H Piggham” inte var någon hamburgare framgår ju av namnet. Här handlade det mer om en mumsig köttmacka med kryddmustig och långlagad grishals av pigghamkött, pulled pork helt enkelt. Oavsett vilken den korrekta etiketten ska vara så var det riktigt bra, saftigt, fint chilikryddig och med ett fantastiskt bra bröd. Pommes fritsen var grovskurna och perfekt friterade och var ljuvliga ihop med dippen av rostad paprika och vitlök. Sedan kan man förstås kalla grov isbergssallad med strimlor av morot och lite dressing för ”grönsakscrudité” men det är ändå bara en tråkig sallad. Sammantaget en riktigt smaskig och mättande snabbmatsmåltid som man kände sig glad av.

När vi så kommer till ”originalburgaren” är det en annan historia. Det är samma sallad och bröd och en mycket smakintensiv och spännande oxchili. Allt bra så långt. MEN! Burgaren är en osannolikt trist historia. Det här är inte ”hemlagat”, alternativt har man verkligen ansträngt sig för att få fram samma smak och konsistens som hamburgarna har i ett ordinärt sibyllagatukök. Tunn, kompakt, lätt seg biff med en gråaktig köttmassa som skämmer hela anrättningen. Mycket märkligt. Antingen har färsen och burgaren misshandlats till oigenkännlighet eller så har köttråvaran tagit slut på söndagen efter stor kundtillströmning och att någon i panik köpt färdiga hamburgare hos någon helgöppen grossist. Men i så fall är det oförlåtligt. Rätten skulle i så fall bara strukits eller gästerna informerats om ändringen. Tror inte Melker Andersson skulle vilja ha den köttsulan på sitt samvete.

Med denna anmärkning så hoppas jag ändå att det blir en lyckad satsning och att Vigårda blir en kedja som vi så småningom får se även i Malmö.

Läs också vad Maja Berthas skriver om besöket.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: Restauranger

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “”Hamburgare” och Sibylla på Vigårda Barbeque”

 1. Maja Berthas
  26 mars 2012 den 23:42 #

  hoppas nu att dom skärper sig…
  bättre burgare åt folket!

 2. Christina
  28 mars 2012 den 16:38 #

  Var där och åt lunch idag. Måste säga att det var en av dom sämre burgare jag ätit. Finns ingen burgare som slår Texas Longhorns burgare. Prova där nästa gång:)

  • 28 mars 2012 den 16:53 #

   Provar gärna nästa gång. Din mejladress verkar gå dit så jag kontaktar dig innan. Ok? 😉

 3. marcuskberg
  04 april 2012 den 23:01 #

  Jag var där ikväll och provade ”original burgaren”, efter att tidigare ha ätit deras ”Oxe”. Jag håller verkligen inte med! Jag fick något som bara kan beskrivas som nära den perfekta hamburgaren. En fantastisk tjock rosa biff, täckt av vitvinsvinägerförvälld rödlök och även lätt toppad med ‘pulled pork’.
  -Här är det kanske läge att poängtera att jag för några dagar sedan var på Flippin’ och provade 3 olika burgare utan att bli så värst imponerad.

  Jag rekommenderar att ni ger dem en andra chans! 🙂

Trackbacks/Pingbacks

 1. Flippin’ Burgers « Öhmans Mat & Vin - 28 mars 2012

  […] Dels Flippin’ Burgers på avsides Kungsholmsstrand och F12-gruppens och Melker Anderssons Vigårda Barbeque på betydligt mer centrala Norrlandsgatan. Hamburgare och snabbmat verkar vara ”det nya […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: