2002 Ornellaia – en persisk matta?

Ornellaia är ett av de mer namnkunniga italienska vinerna som brukar räknas in bland de så kallade super tuscans. Omtalat, omskrivet och eftersökt.

Det är inte ett vin jag själv skulle ha köpt. Av två anledningar; Italien är inte mitt förstahandsval bland viner och 800 kronor för en butelj är mycket för mycket för min plånbok. Anledningen att jag kunde njuta detta vin var att det var en gåva från snälla (och tydligen nöjda) elever.

Hade detta vin varit en matta hade den varit handknuten och persisk med tät, silkeslen lugg och med massor av hårda, men osynliga, knutar under ytan. Dock en matta med ett ganska enkelt mönster med få nyanser. Snyggt, elegant och välgjort men faktiskt inte särskilt intressant. Men i allra högsta grad njutbart till en biff wellington där den fina fruktigheten kom till sin rätt.

Djup, tät röd färg med antydan till brunt i kanten. Doften är stor, generös och utvecklad med toner av svarta vinbär/cassis, piptobak, mandelmassa och en ganska tydlig eldighet. Fyllig, mycket fruktig och med massiva men sammetslena tanniner, bra syra och stor smakrikedom av svarta vinbär, inlagda körsbär, läder, piptobak och mynta. Ganska påtaglig eldighet i den långa, eleganta och fruktiga eftersmaken. Mycket välgjort och balanserat vin.

Etiketter:,

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “2002 Ornellaia – en persisk matta?”

 1. kerstin
  01 januari 2010 den 17:57 #

  Skulle du få fler italienska viner slängda åt ditt håll kan du kasta dem vidare till mig, jag tar mig gärna fram på persiskt vis och gärna då till Italien!

 2. 01 januari 2010 den 23:51 #

  Jag håller verkligen med dig i din beskrivning. Tycker att den passar in på rätt många upphaussade toskanare. Välgjorda och ”goda” på alla sätt och vis men inte särskilt intressanta och inte tillräckligt mycket toskana. Väldigt bra med smaknoteringar och ett resonamng.

  • 02 januari 2010 den 11:20 #

   Skönt att man inte är ensam med sin uppfattning.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Huvudrätt: Biff Wellington « Öhmans Mat & Vin - 01 januari 2010

  […] 2002 Ornellaia – en persisk matta? […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: