Nostalgimat: Parisare

De flesta av min barndoms somrar spenderade jag hos min mormor i Lycksele. Härifrån har jag med mig massor av fina minnen och matupplevelser som präglat mig djupt. Min kärlek till palt och surströmming har jag härifrån och jag kan när som helst frammana smaken av abborre grillad över öppen eld och mormors oefterhärmliga och chokladbruna köttfärssås.

Men ett av de mest levande minnena är ändå parisaren. Mormor arbetade nämligen i korvkiosken på torget i Lycksele och jag var ofta tvungen att följa med henne dit. Det stående kvällsmålet var denna stekta falukorvsliknande korvskiva mellan två hamburgerbröd och med senap, ketchup och bostongurka. Sittandes på en pall mumsade jag i mig denna läckerhet meda mormor betjänade kunderna genom luckan. Hade jag sedan tur, tvättade händerna ordentligt och var riktigt försiktig så fick jag gå ner i källaren där Pressbyrån hade sitt lager med returtidningar. Vilken lycka att med magen full sitta och mycket, mycket försiktigt bläddra i serietidningar i ensamt majestät i halvdunklet.

På äldre dar och boendes i södra delen av landet är det knappt någon som känner till denna gatuköksklassiker. Anledningen verkar vara att det är en norrländsk företeelse som har sitt ursprung från barnens dagfirandet i Umeå för nästan sextio år sedan (hela den intressanta historien kan du läsa här). Det har också varit helt omöjligt att hitta pariserjätten i butikerna. Efter flera samtal och många om och men lyckades jag få tag på en hjälpsam säljare för Lithells som övertygade den charkansvarige på Malmborgs Mobilia att ta in den på prov.

Idag har det därför lunchats parisare. Nästan lika gott som jag mindes det. Men det blir aldrig samma sak som i mormors korvkiosk.

 

 

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

14 kommentarer på “Nostalgimat: Parisare”

 1. 03 september 2011 den 14:58 #

  Källaren visste jag inget om? annars stämmer allt kring parisaren väldigt bra. :))

  • 03 september 2011 den 16:39 #

   Du kanske inte var tillräckligt snäll. 😉

 2. Stefan
  03 september 2011 den 15:36 #

  Parisare känner jag igen. Men brukade ni äta (jätte-)salt strömming halstrad över glöd? Vi åt det på somrarna. Jättegott! Å det var så salt så att tungan ”krullade” ihop sig. Skulle vilja ge mig i kast med ett sådant projekt. Får väl googla lite.

  • 03 september 2011 den 16:39 #

   De där halstrade saltströmmingarna åt jag i Båtskärsnäs en gång. Fantastiskt goda!

 3. 03 september 2011 den 15:41 #

  Jag jublar varje gång man hittar det på en korvkiosk söder om Umeå…Sibylla har ju Pariserkorven i sitt sortiment, men korvkiosker och restauranger tar ju aldrig hem dem här nere i Dalarna/Gävleborg eftersom ingen köper utom vi inflyttingar… Melkers i Falun har en sån ”jättefalu” men den är oätlig liksom all deras korv tyvärr…Om man kan handla på grossister kan man faktiskt köpa Sibyllas lådor med parisare, det rekommenderas 🙂

  Parisaren är ju annars en klassiker som jag också har starka minnen av, när jag var liten på 70- och början av 80-talet var det Sibylla eller Frasses som gällde när man köpte parisare (hamburgare köptes mycket sällan). Till det drack man Pucko eller Lift apelsinjuice 🙂

  • 03 september 2011 den 16:41 #

   Det fanns faktiskt en korvkiosk i Malmö på Drottningtorget som hade parisare. Tyvärr revs den för ett par år sedan.

  • Erik Kristoferson
   01 oktober 2011 den 15:57 #

   Lithells har en ”Pariserjätte” ca 20cm lång, som jag brukar hitta lite nu och då i butikerna här i kring (Askersund). Ica Maxi och Willy´s brukar också vara ganska säkra kort.

 4. Stefan
  03 september 2011 den 17:28 #

  Korv är ju i ropet … kanske skulle lanseras med en kvalitetskorv istället för de där 70-tals historierna som säkert inte var särskilt gourmetartade.

 5. Linda N.
  03 september 2011 den 22:44 #

  Jag undrar om dethär är nagot liknande som det vi i Österbotten i Svenskfinland kallar ”smakbit”, korven kallas hos oss ”lördagskorv”. Hamburgare i all ära, men en smakbit (vi drack ofta mjölk till i en 20 cl tetra, eller ”trip” alltsa saft i tetra ) hör till nagra av mina bästa matminnen fran barndomen!!
  eller egentligen tror jag att det var sa, att man hade inte alltid rad med en hamburgare, samkbit var billigare, men o sa gott!!

 6. Linnea
  05 september 2011 den 22:19 #

  Född och uppvuxen i Göteborg minns jag med skräck de dagar det serverades ”Göteburgare” i bamba. En vattnig korvskiva med kanter torra av allt för lång tid i värmeskåp. Ingen ketchup och inget hamburgarebröd i världen kunde lura mig – eller någon av mina skolkamrater – att sluka den såsom vi för glatta livet tryckte i oss ”äkta” hamburgare.

 7. 08 september 2011 den 16:47 #

  Korvkiosken på Medborgarplatsen i Stockholm har parisare på menyn. Om det är samma sak som det norrländska idealet har jag dock ingen aning om.

 8. Stefan
  18 juni 2016 den 15:30 #

  Läste precis några artiklar om Svenska Parisareakademin (tror den stavas så) och att det finns åtskilliga s.k. parisaretalibaner bland fantasterna. Underförstått, de får inte serveras hur som helst.

  Jo, jag åt också Parisare hemma i Luleå. Efter att ha läst de där artiklarna är jag nu så sugen att jag måste ge mig iväg till ICA för att se vad de har i lager. Passar ju perfekt som tilltugg när man ser på fotboll. Med en öl.

 9. Peter
  10 juli 2017 den 14:39 #

  Jo, den var vanlig i norr, bl.a. i Piteå. Men parisaren med korv fanns åtminstone i ett gatukök vid Kungsträdgården i Sthlm på 60-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: