Förvirrande champagneråd

På flera ställen i media har ”nya rön” från forskare i Reims i Champagne återgivits.

Enligt vad de efter lång tid kommit fram till är att man…*trumvirvel*… behåller upp till dubbelt så många bubblor i glaset om man lutar det och låter vinet rinna utmed sidan. Det var en föga sensationell upptäckt. De hade kunnat fråga vilken ölhävare som helst och fått samma svar.

Vad som däremot är väldigt förvånande är att man ska hälla på detta sätt för att bubblorna ”förmedlar smak och arom”. Kolsyra i sig upplevs som syrlig och döljer därför sötma men även fruktighet. Kolsyran binder även aromämnen även om de i måttliga mängder även ”lyfter” doftämnen till doftreceptorerna. Faktum är att för mycket kolsyra i champagnen förtar upplevelsen av vinets smak och arom. Prova att stoppa ner näsan och dofta direkt i champagneglaset precis när vinet är upphällt. Du lär få en kolsyrechock rakt upp i näsan. Därför ska man snarare försöka bli av med en del av kolsyran genom att hälla vinet rakt ner i glaset.

Ännu konstigare blir det när den ultimata serveringstemperaturen anges till 3.8°! Ju kallare något är desto mindre doftar och smakar det. Om du verkligen inte vill ha ut någon upplevelse  av din dyrköpta champagne ska du följa forskarnas råd. Annars kan du välja att servera vinet vid ungefär 10° och dricka ur ett vanligt vinglas med stor kupa där kolsyran förflyktigas och aromer stannar kvar. Du kommer att få en betydligt större upplevelse.

Här kan du läsa mina serveringsråd för champagne.

(För övrigt är det crémant de bourgogne i glaset på bilden om nu någon skulle notera det)

Kategorier: Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Förvirrande champagneråd”

 1. Stefan N
  16 augusti 2010 den 23:23 #

  Om forskarna vill behålla många bubblor=koldioxid som bildar kolsyra, i glaset för smakens skulll, bör skumpan vara välkyld. Ju kallar desto svårare är det för bubbloran att ta sig upp och ut från vätskan. De menar att det smakar bäst när bubblorna är kvar i champagnen. Därav också den försiktiga påfyllningen.
  Sen tycker jag personligen också att kylan dämpar övriga aromintryck. Jag har däremot inte testat en så pass väklyld champagne som vid 3,8 grader.

  • 16 augusti 2010 den 23:42 #

   Vill man ha maximalt med bubblor och minimalt med smak är det väl bättre att inte öppna flaskan? 😉

 2. Per Stade
  17 augusti 2010 den 10:24 #

  Champagne serveras oftast för kall. Enligt min mening blir den bättre av att hällas upp i glasen en god stund innan serveringen så att den tempereras i glaset. Ännu bättre blir champagnen om den får stå en timme eller så så att den börjar bli ljummen. Allra bäst efter en dag.
  Bra champagne är till skillnad från de flesta andra vita viner god att dricka nästan rumstempererad.
  Vem har sagt att vitt skall serveras kallt och rött vid rumstemperatur? Är det bara en konvention som vitt till fisk och rött till kött?
  När jag dricker rödvin vill jag gärna ha den lätt kyld (14-16 grader).

 3. BoA
  17 augusti 2010 den 13:07 #

  Håller med Per helt och hållet.
  Jag till och med rekommenderar folk, och gör det själv, att dekantera champagne för att frigöra och få ut så mycket smak och arom som möjligt.
  Stoppa en isbit i rödtjutet om det är för varmt, har fungerat lika bra i sommar som annars.

 4. 17 augusti 2010 den 13:19 #

  Att kyla det vita vinet är en förlegad kvarleva sedan den tid då vita viner var oxiderade och saknade syra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: