Syrrans gryta utan kryddor

Detta är en rätt med rötter i det tidiga 1970-talet. Syrran har säkert lagat den regelbundet i närmare trettiofem år. Så enkel och god är den att hon enligt utsago förätit sig på den och inte lagar den längre. Jag tar därför över stafettpinnen och sprider hennes paradrätt.

Lättlagat och enkelt är ledorden här. Sex ingredienser. No more. No less. Inget salt och ingen peppar. Det blir tillräckligt med smak ändå. Det här receptet räcker till sex personer. Blir det över smakar det ännu bättre nästa dag. Servera med potatis eller ris.

Stek 4-5 hg hela små champinjoner i torr panna tills de börjar tappa vätska och få färg. Släng i 3 hg bacon (2 pkt) som du strimlat och låt svampen brynas färdigt i baconfettet. Häll över svamp och fläsk i en gryta och koka ur stekpannan med 1 dl vatten och häll skyn som bildas i grytan. Skiva 1 kg fläskfile/fläskytterfilé/benfri kotlett och stek i fett så det får en fin stekyta. Lägg köttet i grytan och koka ur stekpannan igen och låt skyn följa efter. Grovhacka 1 hg (ca 60 st) piementooliver och häll i grytan med 0,5 dl av olivspadet, 3 dl matlagningsgrädde och 2 stora gröna parikor som skivats grovt. Låt allt puttra på svag värme 20-30 minuter.

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “Syrrans gryta utan kryddor”

 1. kerstin
  14 november 2010 den 18:05 #

  Stek baconet först, lyft bort det sedan fettet steks bort, stek resten av ingredienserna såsom svamp, fläskfilé i, tillsätt grädden och låt svamp oliver o paprika puttra i grytan ca 1 tim.

 2. Stefan N
  21 november 2010 den 21:24 #

  Lagade enligt receptet igår. Fick återuppleva barndomen på sjuttiotalet. Kände igen smakerna och kommer ihåg färgerna från servisen och de bulliga tunga glasen.
  Den gröna paprikan gav en intressant och intensiv pepprig smak.

  • 21 november 2010 den 21:27 #

   Bra eller dåligt?

   • Stefan N
    21 november 2010 den 22:00 #

    Bra! Jag upplevde paprikan transparent och smakförstärkande. Karaktären på köttet förstärkes. Balans utan kryddor och salt. Ett väl genomtänkt recept, tycker jag.

 3. 21 november 2010 den 22:03 #

  Vad kul! Ett favoritrecept jag försökt förbättra många gånger. Utan framgång.

 4. Linda
  21 april 2011 den 17:46 #

  Tack
  Försökt få tag i receptet och få bekräftat att det inte skulle vara fler ingredienser

Trackbacks/Pingbacks

 1. Retromat: Kreolskans gryta « Öhmans Mat & Vin - 15 maj 2011

  […] ”Kreolskans gryta” som var så där lagom söndagslätt att svänga ihop. Inte heller helt olik ett annat favoritrecept från 1970-talet. Mycket gott med mustig smak och fina syrliga […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: