Fiskfilé ”Julienne”

Lova att testa denna fiskrätt baserad på ett recept från Allt om Mat. Fräsch, enkel men ändå elegant. Till och med vintermorötterna smakade som primörer. Av Kära Hustrun fick rätten högsta betyg vilket är ”mmm…det smakar restaurang”.

Skär 500 g vit fisk (torsk, sej eller liknande) i kuber, blanda med 1 tsk salt och ställ kallt. Under skär du 3 medelstora morötter och en purjolök i tändstickstunna strimlor (julienne). Skala potatis och koka. Fräs morötterna i olja knappt 3 minuter och tillsätt sedan purjolöken som får fräsa med i 2 minuter och ställ sedan åt sidan. Gör såsen genom att i en traktörpanna vispa ihop 1 dl vitt vin, 2 tsk maizena, 2,5 dl grädde, 1 msk kaprisspad och 0,5 msk fiskfond från flaska och låt sjuda 5 minuter.  Vänd ner fisken i såsen och sjud under lock i 5 minuter. Blanda ner görnsakerna och låt bli varmt och häll till sist över 2 msk kapris. Servera med den kokta potatisen.

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Fiskfilé ”Julienne””

 1. 27 mars 2011 den 13:29 #

  Låter riktigt gott! Härlig kommentar från hustrun. 🙂

 2. 27 mars 2011 den 17:29 #

  Smakar restaurang, men är kanske inte lika elegant upplagt på tallriken. 😉
  Men vem bryr sig, på fina krogen får du en fiskbit, som inte ens katten blir mätt på. Sen kvittar det hur elegant upplagt det är med skum, gelé och puréer till.
  Hustrun brukar ofta laga något liknade men använder också fänkål, förutom purjolöken och morötterna. Och så lyxar hon till det med att strö färska räkor över innan serveringen.
  Räkskalen har hon naturligtvis använt till att koka fonden på.

 3. 12 mars 2014 den 16:29 #

  Jag funderar på varför du saltar fisken långt före tillagning? Jag har lärt mig att salta just vitfisk precis före den åker i grytan eftersom saltet gör fiskköttet hårt. I Japan saltar man fisk man ska grilla nån halvtimma före och låter den ligga på en lutande skärbräda så eventuell vätska som dras ur kan rinna av, fast det brukar vara lite mer feta fisksorter.

  • 13 mars 2014 den 10:50 #

   Fisken blir lätt gravad med en fin sälta och håller dessutom bättre ihop.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Att göra egen stenbitsrom « Öhmans Mat & Vin - 27 mars 2011

  […] jag skulle köpa fisk vid Hoddorna igår till Fiskfilé ”Julienne” så träffade så stötte jag på en kvabbso. För den som inte vet så är kvabbson honan av arten […]

 2. Veckans matbloggar på nytt | Matlykka.se - 02 april 2011

  […] Fiskfilé Julienne Vinbloggaren Öhman bjuder på ett trevligt fiskrecept med bland annat vitt vin och kapris. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: