Ärtsoppa och vin

När man tänker på ärtsoppa och dryck så är det väl varm punsch som först kommer upp. I andra hand är det väl en sval, ljus lager som kommer för en. Men vin då?

När jag för många år sedan arbetade bakom disken på Systembolaget hade jag en kund som varje torsdag kom och köpte en butelj Val de Loire till ärtorna. I deras familj hade de för vana att skvätta lite vitt vin i soppan och sedan dricka resten till. Lät inte så dumt, men jag har faktiskt aldrig testat. Syran kan nog göra underverk.

Däremot testade jag idag att röra ned några matskedar finosherry i den färdigköpta ärtsoppan (Jag tycker att ärtsoppa på ”plastkorv” är en av de färdigrätter som ofta är lika bra som hemkokt). Med sherryn lyfte rätten flera snäpp och den skånska senapen kompletterade bra. Ett litet glas fino vid sidan av var en ren njutning.

Det finns egentligen inget som säger att vitt vin inte skulle passa till denna klassiska torsdagsrätt. En rustik cava eller en halvtorr riesling borde vara utmärkta. Kan man dricka varm punsch till bör även en sval sauternes fungera. Läge för nya smakexperiment.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, Drycker, Sherry, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

5 kommentarer på “Ärtsoppa och vin”

 1. Sofie
  16 januari 2010 den 18:40 #

  Punsch är en styggelse som borde förbjudas, alla alternativ välkomnas i denna familjen. Vi är dessutom eniga med dig om färdigsoppan, men det ska vara den vegetariska så att man kan lägga till fint fläsk själv!

 2. 16 januari 2010 den 21:31 #

  Den färdiga ärtsoppan är kanon! Det är att jämföra med Carl Jan Granqvists åsikt om pyttipanna:” Den är till och med ­godare än när man lagar den själv”.
  http://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/lunch-men-ingen-ogonfest-1.966204

  Samma tycker jag om ärtsoppa med fläsk. Fläsket brukar dessutom vara bra och inte en massa fettklumpar.

 3. Per S
  17 januari 2010 den 12:50 #

  Hemlagad ärtsoppa är oändligt mycket bättre än färdigköpt! Problemet är att ärtorna tyvärr är skördade för tidigt nuförtiden, vilket gör att de trots ett dygns blötläggning måste stå på spisen och puttra en hel dag. Glöm bara inte att titta till soppan och rör om då och då så att den inte bränner fast.
  Lagar alltid en jättesats på 2kg gula ärtor. Har i charlottenlök och massor med timjan. Kanske några morötter och naturligtvis lagerblad. Pricken över i är en bit färsk ingefära. En del tas åt sidan för dem som vill äter vegetariskt. I resten har jag i rimmad oxbringa, som putsas noga från talg och senor innan den skärs i bitar och får koka med sista timmen.
  Mina barn har alltid älskat den här ärtsoppan – eller åtminstone säger de så.
  Fino till har jag aldrig prövat men kan tänka mig att det är jättegott. Däremot har jag provat med ett litet glas single-malt vilket är oändligt mycket godare än den klibbiga punschen.

  • 17 januari 2010 den 14:11 #

   Whisky till soppan låter som en strålande kombo!

 4. biffen
  19 januari 2010 den 1:34 #

  ärsoppa på korv lika god som hemkokad? Nu får du släppa sargen och landa!! Tycker knappt man kan kalla de släkt ens en gång, den smak ärtsoppan får av den goda buljongen som blir av att koka med ett stort fläskstycke kan inte komma i närheten av köpeärtsoppa på korv!!!!!!!!!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: