Tapas i speceributiken

Det fick bli en tidig kväll igår. Värmen suger musten ur mig minst sagt.

Jag sökte mig till en lugn del av staden utanför de vanliga stråken där det skulle finnas en trevlig bar. La Abaceria (ingen hemsida) ligger lite avsides i korsningen mellan gatorna Ramon de Cala och Zarza och ser väldigt anspråkslöst ut från gatan. Väl därinne befinner man sig i en urgammal specerihandel som gjorts om till bar. Väldigt rustikt med den gamla inredningen kvar men samtidigt uppdaterat med kalkstensväggarna frilagda. Väldigt inbjudande och avspänt. Mannen bakom disken var hemskt hjälpsamma och tragglade sig fram på engelska för att förklara de olika rätterna. Jag gick helt på hans rekommendationer.

Första rätten var helt enkelt kokt potatis och rå lök som skurits grovt och dränkts i olivolja och smaksatts med någon ört jag inte kunde identifiera. Toppades med en stor bit av vad jag tror vad makrill. Fantastiskt gott i det enkla. Det här ska jag göra någon variant av till sommaren med nypotatis.

Därefter blev det en bläckfisksallad medtomater lök, grön paprika och gruvliga mängder olivolja och ett stänk vinäger. Bläckfisken (polpo) var mycket fin och smakade nästan som fast och fin hummer. Nästa rätt serverades varm och visade sig vara kycklinglever i en mustig sås som fick mig att tänka på indisk mat. Avslutade förstås det hela med tunna skivor av jamon iberico, den lufttorkade skinkan.

Baren fungerar delvis fortfarande som speceributik och jag köpte med mig en burk med paté av morcilla (blodkorv). Allt som allt med en liten öl, en fino och en mycket bra amontillado (Tio Diego) så slutade kalaset på 16€.

På den lilla bilden kan du förresten se en fint flätad dörrmatta av den typ som är väldigt vanlig i Andalusien. Vad många inte vet är att det är en pressmatta som lades i botten på de traditionella vinpressarna för att underlätta avrinning av musten samt för att lätt lyfta bort druvresterna.

Kategorier: Resan till Montilla Moriles & Jerez, Restauranger, Sherry, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Tapas i speceributiken”

 1. 01 juni 2010 den 10:35 #

  Jag hittade till din blogg, när jag sökte på Julia Child och läste mej hungrig på din burgundiska gryta! Jag brukar själv göra sådan (men inte enl Julias C:s recept..). Du har jätte trevlig blogg, med massor av godbitar. Totalt såld blev jag när jag hitta de recept av Carl Butler..oj! Härligt!
  Nu tänkter jag länka från min blogg, om det är ok och sätta mig nån kväll i lugn och ro läsa och dina inlägg. Allt gott!

 2. 01 juni 2010 den 10:36 #

  Såg att jag missade en bokstav i min blogg-adress. Så här ska det givetvis vara…

Trackbacks/Pingbacks

 1. Drinks with the Quadys « Öhmans Mat & Vin - 01 juni 2010

  […] juni 2010 Efter min ”middag” i speceributiken i går kväll gjorde jag ett stopp för en liten drink. Det var Andrew och Laurel Quady som bjudit […]

 2. ”Travel Guide Jerez” « Öhmans Mat & Vin - 05 juni 2010

  […] Juanito är en klassiker som nästan är ett måste.  En bit från de upptrampade stråken ligger La Abaceria som jag tycker är en väl gömd pärla för barhäng och fina tapas. Pata Negra och manchego ett […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: