Pommes frites à la Les Halles

Sedan jag köpte en sprillans ny fritös på loppis i somras för 80 spänn har jag funderat på att göra pommes frites efter Anthony Bourdains recept. Det som hindrat mig var tanken på att slabba med 2,5 liter osande olja. Så här i efterhand var det definitivt värt det. Bara att titta på de gyllenbruna och perfekta fritesen gav en djup tillfredsställelse.

Anthoy Bourdain rekommenderar jordnötsolja som de använder på Les Halles. När jag skulle handla denna ganska dyra olja i den asiatiska butiken vid Möllevångstorget tittade de förvånat på mig när jag sa att jag skulle fritera i den. ”Jordnötsolja är till smaksättning. Fritera gör man i den billigaste oljan” sa killen i kassan. Jag körde en halvmesyr och tog hälften raps- och hälften jordnötsolja. Funkade utmärkt.

Skala 4 stora och jämna bakpotatisar och skär dem i cirka 1 cm tjocka stavar. Lägg dem i en skål med isvatten i minst 30 minuter, gärna över natten. Skölj sedan av dem och torka dem med en handduk (vi vill inte ha vattendropp i den heta oljan!).

Hetta upp 2,5 liter olja till 140° i fritös eller tjockbottnad gryta. Blanchera (koka) i omgångar i 6-8 minuter. Stavarna ska bli mjuka och halvgenomskinliga. Ta upp dem ur oljan, bred ut dem jämnt på en plåt och låt vila i minst en kvart.

Hetta upp oljan till 190°, varken mer eller mindre, och fritera i omgångar i 2-3 minuter eller tills de är frasiga och gyllenbruna. Skaka av överflödig olja och häll över dem i en stor skål klädd med en kökshanduk, salta och dra bort handuke. Rör om pommes fritesen och servera medan de fortfarande är heta.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

6 kommentarer på “Pommes frites à la Les Halles”

 1. Stefan
  06 mars 2011 den 20:46 #

  Jäklar vad det ser gott ut!

 2. robban
  06 mars 2011 den 21:55 #

  ja det ser riktigt fint ut! ska definitivt testas, fast med lite mindre jordnötsolja förmodligen..

 3. 14 mars 2011 den 16:21 #

  Restaurangen Joe Allens har de godaste pommes jag smakat, ser ut som dina, men med skal pa. Muuums!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Friterat: Grönsaker och kyckling « Öhmans Mat & Vin - 08 mars 2011

  […] nu köket ändå var nedosat efter pommes frites och fish n’ chips var det lika bra att fortsätta utnyttja den dyra oljan. Dags för kyckling […]

 2. Dansk alkoholpolitik och perfekta pommes frites « Öhmans Mat & Vin - 08 augusti 2011

  […] var en dröm! Perfekt friterad och med ett litet tuggmotstånd i mitten. Till och med bättre än mitt eget friteringsprojekt. Att fiskbiten var lite liten gjorde ingenting, här var det pommes fritsen som spelade […]

 3. Fish n’ chips « Öhmans Mat & Vin - 05 december 2011

  […] jag ändå åbäkade mig med att göra egna pommes frites häromdagen så var det ju lika bra att utnyttja den heta oljan fullt ut. Det fick bli fish […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: