Brantevikssill…fast strömming

Uppvuxen på strömming så har jag aldrig lärt mig att gilla den feta skånska sillen. Jag vet hur jag vill det det ska smaka och blir alltid lika besviken när jag hoppas att sillen ska smaka strömming. Därför reagerade jag med ryggmärgen när jag på Ica hittade färska, rensade och flådda östersjöströmmingar färdiga att läggas in. Ett kilo inköptes och Skånska sillaacademiens recept på brantevikssill googlades fram.
S
Koka upp 7 dl vatten och lös upp 0,5 dl salt. Låt svalna och blanda i 1 dl 24%-ättika. Lägg ner 1 kg rensade och flådda strömmings- eller sillfiléer i lagen och ställ svalt i ett dygn. Hacka 2 gula lökar och 2 rödlökar. Blanda med 3 msk citronpeppar3 msk krossad kryddpeppar2 msk  krossad vitpeppar2 smulade lagerblad, en stor hackad dillknippa och 4 dl socker. Häll av lagen från sillen och låt rinna av. Blanda ner sillen i lök- och kryddblandningen, täck över och låt vila några timmar. Blandningen ska vara torr från början, spadet bildas efter hand. När spadet nätt och jämnt täcker sillen lägger du över det hela i väl rengjorda burkar och förvara svalt.
S

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, Julrecept, lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Brantevikssill…fast strömming”

 1. 27 december 2011 den 10:41 #

  Väldigt fin bild, ser jättegott ut!

 2. Carina
  18 december 2021 den 11:42 #

  Ett toppenrecept! Godaste sillen till jul!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Alla julrecept 2011 « Öhmans Mat & Vin - 19 december 2011

  […] Brantevikssill […]

 2. Midsommarens måsten « Öhmans Mat & Vin - 19 juni 2012

  […] Brantevikssill enligt Skånska Sillaacademien. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: