Billig Barolo & Barbaresco

barolo barbaresco

Idag damp det ner varuprov på två italienska viner. En perfekt uppvärmning på fredagkvällen.

Barolo och Barbaresco är två grannbyar i Piemonte i nordvästra Italien som båda levererar röda viner av druvan nebbiolo. De brukar vara förledande lätta och ljusa men med en hämndlysten tanninstruktur som ibland helt tar över och endast skänker vinmasochister någon njutning. Jag har av och till haft lite svårt med relationen till dessa viner, men belöningen när man hittar bra exempel är så stor att jag ofta återvänder.

Nu är väl inte exemplen från producenten Ricossa några stora viner och importören lyfter också fram hur billiga vinerna är i jämförelse med alla andra från regionerna. Varningsklockorna börjar genast ringa. När jag häller upp dem i glasen slås jag först av hur läckra färgerna är; lätta, ljusa, briljanta och med en dragning åt det brunröda. De är förvånansvärt raka och ärliga bägge två och strävheten är ovanligt tillbakahållen. Särskilt den billigare barbarescon är mycket charmig i sin rustika bärighet och ett  vin jag absolut kan tänka mig att köpa igen då den bara kostar hundralappen. Barolon för en femtilapp till är dock inte så bra att jag gör mig besväret att köpa den via beställningssortimentet där båda ligger.

2010 Barbaresco. Doft av röda, friska bär, mörk choklad, en doft av avlägsen tryffel, skog och en aning rök. Torr, frisk och härligt rödbärssaftig med men en fin ryggrad av sandiga tanniner, diskret ek, bra längd med liten mineralitet och kanske lite stjälkigt avslut. Bra kombination av charm och klassisk stramhet.

2009 Barolo. Djupare och lite sluten doft av mörka bär och nysågat trä. Fylligare men med samma saftighet som dock döljs av en kantig och robust syra- och tanninstruktur. Något stum och inte lika direkt men med ryggrad som kan stå emot lite kraftigare maträtter. Lägg undan och glöm bort ett par år.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Billig Barolo & Barbaresco”

 1. patric
  03 januari 2014 den 20:58 #

  varför skriver du om sådant här?
  det går inte att få till vettiga grejer från barolo/barbaresco till det priset inräknat
  statens pålagor…

  på plats från vettig hantverkare kostar ingångs-barolo/barbaresco runt 17-20 euro.
  de flesta som har lite koll väljer att nedklassa till langhe nebbiolo…och det är väl egentligen detta är.

  varför det detta velande med varuprover…köp vinerna själv!

 2. 03 januari 2014 den 22:42 #

  Hej Patric och tack för din kommentar.
  Jag skriver om det som intresserar mig. Jag skriver därför om alla typer av viner (utom BIB) och försöker bedöma dem för vad de är. Jag skriver om viner jag köper, som jag fått, blivit bjuden på, smakat på provningar och resor samt varuprover jag får. Är det prover jag få så redovisar jag alltid det.

  Priset på ett vin är beroende av många saker; volym, produktion, marknadsstrategier, distribution etc. Det är inte ovanligt att viner hos producenten är dyrare än på en annan marknad. I det är fallet är det en volymproducent ägd av ett storföretag som vill in på den stora svenska marknaden via beställningssortimentet.

 3. 06 januari 2014 den 10:16 #

  Tack för beskrivningen. Jag ska se om jag hittar den här också. Det är svårt ibland med just dessa viner. Jag vågar knappt köpa ett Barolo för 10 € här i supermarknaden, för jag bara utgår ifrån att den inte kan vara bra. Men kanske borde jag testa ändå?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: