Heston Blumentahl har fördärvat mitt potatismos

mos

Jag älskar potatismos och sommaren är en lång väntan på att nypotatisen ska bli gammal och lämplig för mos. För mig är potatismos jämnt, mjukt och ganska slätt. Trenden med klumpigt ”stomp” är en styggelse skapad av bekväma kockar och jag hoppas på en snabb död. För trenden alltså.

En bekant uppdaterade på facebook om en kulinarisk upplevelse efter att ha lagat Heston Blumenthals ”perfekta potatismos. För den som inte vet vem Heston är så är han sinnebilden av en kocknörd. I sina matlagningsprogram framträder han med renrakat huvud, moderna glasögon som ser ut som skyddsgoogles och en kockjacka som kanske, bara kanske är en laboratorierock. Han sysslar med (förutom att driva några restauranger i absolut världsklass) att utforska gastronomins gränser och söker nya metoder, ofta under laboratorieförhållanden och ibland i samarbete med vetenskapsmän inom olika fält.

Hans program är alltid intressanta men det är mycket sällan jag blir sugen på maten han lagar. Han är egentligen Jamie Olivers absoluta motpol. Men när jag kollade receptet på potatismos kunde jag inte mottå frestelsen. Jobba med stärkelsen, olika temperaturer och bearbetning för ett perfekt mos oavsett vilken potatis man använder.

Mycket bök, stök och ett kök fullt med disk blev det. Minst dubbelt så lång tid som vanligt tog det också. Var det värt det? Om man säger så här – Heston Blumenthal har för alltid fördärvat potatismos för mig. Jag kommer framöver alltid att mäta andra mos mot denna lena, fluffiga, krämiga och smakrika smakupplevelse och fåfängt hoppas att något kanske en dag når upp till samma höjd. Jävla Heston!

Tvätta ett drygt kilo potatis noga, skala dem och spara skalen. Dela potatisen i jämnstora bitar och lägg i kallt vatten fem minuter och skölj sedan väl. Värm rikligt med vatten (salta inte) till 72° (min termometer la av så jag höll vattnet knappt sjudande på medelvärme), lägg ner potatisen och låt bli varmt igen och låt ”koka” i 30 minuter på samma temperatur. Potatisen ska vara fast men kunna delas med en sked. Häll potatisen i ett durkslag och skölj väl i kallt vatten. Koka upp nytt vatten som du saltar, lägg ner potatisen och koka på riktigt tills potatisen är riktigt mjuk. Under tiden kokar du upp potatisskalen i 2,5 dl mjölk, håll varmt låter dem sedan dra i mjölken i 20 minuter. Slå av vattnet från potatisen och ånga av vattnet från potatisen i grytan på svag värme. I en skål tärnar du ner minst 250 g och upp till 500 g smör. Pressa potatisen över smöret med en potatispress och rör samman tills det blandat sig väl. Passera moset genom en trådsil. Häll av mjölken från skalen. Vispa ned mjölken i omgångar i moset. Även om du tror att moset är för löst när du börjar så gör stärkelsen i mjölken att det blir fastare och fluffigare. Smaksätt med salt och dina favoritkryddor.

Etiketter:, , ,

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “Heston Blumentahl har fördärvat mitt potatismos”

 1. Dina
  27 september 2014 den 21:26 #

  eh, det är gott för att det är ett kalvt kilo smör i.

  • 27 september 2014 den 21:36 #

   Det också. Potatismos ska vara smörstint.

 2. 28 september 2014 den 8:45 #

  Det låter helt fantastiskt gott, måste testa!

  //Stefan

 3. Linda
  28 september 2014 den 22:18 #

  Inget mos i all hast. Smörigt och säkert gott. Låter för svårt för mig, kanske lånar delar av receptet = mycket smör och skal i mjölk och hoppas.

  • Michael
   30 september 2014 den 10:52 #

   Linda – inte särskilt svårt alls. DÄREMOT …. lagade jag den till en boeuf bourgignon och resultatet blev lite ”blöt” med sås från grytan också.

   Moset ska man nog äta till någonting ”torrare”, men god var den !!!!!

 4. Christina GVA
  04 oktober 2014 den 9:53 #

  Prova även att

  1) skippa skal, en kokning

  2) byt mjölk mot hälften vatten, hälften grädde.

  3) byt ut del av smör med olika hårda ostar.

  Fransmännen skiljer på krossad potatis, potatismos – purée de pommes de terre och ”mousseline”. Det Heston gjorde i sitt Tv program är en typ av mousseline, mycket fin separerad potatis, ofta genom ett finmaskigt nät (mousseline liknande) samt hög halt av grädde och smör. Prova att smälta i Västerbotten ost och använd som dipp till lätt kokta broccoli huvud… Inger mer behövs.

 5. Kidde
  10 oktober 2014 den 14:55 #

  Minns att Björn Halling brukade göra ett potatismos med olivolja och vitlök istället för smör… Något du testat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: