Oxrullader

Mina tidiga minnen av oxrullader är inte särskilt positiva. Förmodligen för att de hade en fyllning av ansjovis. Jag minns dem också som ganska sega, men låter du dem puttra tillräckligt länge blir de underbart möra. Även om jag nu gillar den rika smaken av ansjovis så är detta recept  en härligt, mustig variant.

Bred ut 8-10 lövbiffar (600-700g) och bred ut ugnsbakad leverpastej (250g) som du rört ut med en skvätt grädde. Spara lite pastej till senare. Strimla 150g kallrökt fläsk (bacon) och fräs gyllenbrunt och knaprigt. Fördela fläsket på lövbiffarna och vik in långsidorna och rulla ihop till täta fina ”dolmar”. Sätt ihop rulladerna med tandpetare och stek i baconfettet på ganska hög värme så de får en kraftig stekyta, de behöver inte bli genomstekta. Slå på 0,5 liter vatten och oxfond (1 msk/pod/tärning) och några rejäla tag med pepparkvarnen. Lägg på lock och låt sjuda sakta i ungefär en timme. Ta upp rulladerna och håll varma. Sila spadet och koka ihop något. Klicka i ett par matskedar vinbärsgelé, äppelmos eller italiensk mostarda, resten av leverpastejen, 2 msk brandy eller konjak och 0,5 dl vispgrädde. Red av med lite maizena, koka ihop och smaka av med salt och peppar. Servera med potatismos och krispig saltgurka.

Etiketter:

Kategorier: Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

2 kommentarer på “Oxrullader”

  1. 02 april 2011 den 23:32 #

    En klassisk rätt som jag inte kunde påminna mig ha ätit – jag var tvungen att prova. Och jädrar i det, så gott! Det var inte sista gången!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sherryrullader « Öhmans Mat & Vin - 31 oktober 2011

    […] Testa också mitt andra recept på oxrullader. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: