En gisten spanjor

Sen jag lite diskret gnällde över att jag inte fick några varuprover så har det trillat in ett och annat.

Förra veckan fick jag en förfrågan om jag ville ha prov på spanska 2004 Pata Negra Gran Reserva från Valdepeñas. Kul tyckte jag eftersom jag mindes när vinet lanserades på Systembolaget för många herrans år sedan när jag fortfarande arbetade där. Det sålde väldigt bra, kanske lite beroende på den draghjälp som det renommésnyltande namnet gav. Verkar fortfarande ha bra åtgång då det finns på över 200 butiker. Intressant att prova igen.

Doften hade inledningsvis den typiskt klassiska, mogna tonen av läder, vanilj och torkad frukt som var snudd på obligatorisk i spanska viner för 15-20 år sedan. Trevligt och lite nostalgiskt. Det roliga slutade tyvärr där. Smaken var totalt dominerad av ek och saknade nästan helt frukt som kunde ha lyft upp det hela till någon anständighet. Uttorkat, kort, träigt och obalanserat med en trist beska i eftersmaken. Efter en stund  i glaset har den trevliga doften förändrats till en syntetisk och påträngande vanillinparfym. 

En så här stor producent kan och ska leverera bättre i denna prisklass. Att släppa ekfetischen kan vara en bra början.

Jaha. Nu sinar väl varuproven igen.

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gran reserva från Valdepeñas | Magnus Reuterdahls vinblogg (Aqua Vitae) - 01 juli 2012

    […] eller har vinet helt enkelt satt sig lite grann efterhand, för så illa tycker jag inte det var. Öhmans mat & vin provade liksom jag helt nyligen och hans noter ligger betydligt närmare […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: