Långpeppar – vad är det bra för?

Det kom ett brev med lite kryddprover från münchmedia. Mest spännande var en liten påse med långpeppar.

Jag har hört talas om denna pepparsort men aldrig tidigare stött på den. Tydligen kom den till Europa från Asien och Indien under medeltiden och var väldigt uppskattad och dyrbar. Den glömdes sedan bort till förmån för vanlig peppar. Används i indisk matlagning och i curryblandningar.

Jag har ett vagt minne av att den använts till att krydda brännvin och/eller gin. Verkar inte helt långsökt då den har en spännande aromatisk doft som påminner om anis och lakrits och har diskreta toner av läder, rök och spiskummin. Mycket intressant. Ska jag  krydda midsommarsnapsen med den eller har någon ett annat bra förslag på användning?

Etiketter:,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

4 kommentarer på “Långpeppar – vad är det bra för?”

 1. 13 juni 2012 den 15:24 #

  Jag brukar laggrava vit fisk typ gös med långpepper. Super gott

 2. 13 juni 2012 den 16:04 #

  Jag lägger ibland med det när jag lägger in gurka exempelvis. Eller ibland får dom långkoka med i gryta. Finns även att köpa på Borgeby Kryddgård mellan Bjärred och Löddeköpinge, ett ställe du borde besöka om du inte gjort det tidigare!
  / Kristopher

 3. 13 juni 2012 den 21:12 #

  Fläskkött, fläskkött, fläskkött! I marinader och glacer men framför allt grovstött på den grillade karrébiten. Gärna i äppelglögg och i/på desserter med frukt och vaniljglass. Prova att smälta palmsocker i smör och vända skivad ananas i. Servera med nymalen långpeppar thaibailika och god, gräddig vaniljglass. Ett glas gammal rom till förstås för att ytterligare förstärka lakritstonerna. Vill du ha mer?

 4. Kidde
  14 juni 2012 den 8:34 #

  såg nåt på Magnus Johanssons facebooksida om ett gästspel på Sturehof med ”Jordgubbssuffle med långpeppar, citronsorbet och färska jordgubbar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: