Ekat från hög höjd

Potentialen och kvaliteten i vinerna från Argentina är odiskutabel. Efter att bland annat provat chardonnay som vuxit på hög höjd under en masterclass med Madeleine Stenwreth MW så förändrades i alla fall min syn radikalt. Framför allt så sporrades mitt intresse att prova mer, fler och bättre viner från Argentina.

När jag hittade 2010 Terrazas de los Andes Reserva Chardonnay på hyllan väcktes min nyfikenhet. Enligt etiketten har vinet lagrats 8 månader på 100% nya, franska ekfat. Ovanligt i en tid när ”alla” pratar om begagnade ekfat, att lagra  på stora ekliggare, delvis jäst och lagrat på ekfat, allt för att ge en så diskret och nyanserad ekkryddning som möjligt. Pendeln har svängt så långt från den smörkolestinna och ekrostade stilen att det är svårt att idag hitta vita viner med tydlig fatkaraktär.

Ljust gul färg. Stor doft av mogen gul frukt, rostade fat, vanilj och diskret smörighet. Medelfyllig, torr, mycket frisk syra som balanserar rik, mogen gul frukt och smörighet. Tydliga rostade fat, lite stram ekstruktur, rostade toner och liten vaniljton. Den påtagliga fatkaraktären är dock snyggt inbäddad i frukt och lyfts av friska syror. Välgjort, snyggt och balanserat med bra längd.

Blev verkligen nyfiken på att testa producentens röda vin Cheval des Andes som är ett projekt tillsammans med  Château Cheval Blanc.

Etiketter:, ,

Kategorier: Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: