Lemon Chiffon Pie

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det var många spännande recept i senaste numret av den fantastiska mattidningen Cook’s Illustrated. Kunde inte låta bli att prova att göra en ”Lemon Chiffon Pie” trots att receptet var lite pyssligt. Den blev otroligt bra, särskilt dagen efter då den hittat den rätta luftiga men stadiga konsistensen och jag och Kära Hustrun praktiskt taget slogs om sista biten.

Det här är definitivt en dessert du ska göra minst en dag innan den serveras. Blandningen av gelatin och majsstärkelse verkar behöva tid på sig men sedan blir å andra sidan konsistensen helt perfekt och ljuvlig som chiffong med intensiv citronarom vilande på den sursöta, krämiga lemoncurden och den knapriga kexbottnen. Originalreceptet föreskriver graham crackers som är näsintill omöjliga att få tag på i Sverige. Göteborgskex har en variant de kallar Kornmo som jag använde men det går utmärkt att ersätta med digestivekex.

Pajskalet: Mixa 100 g kornmo/graham cracker/digestivekex fint med 4 matskedar socker och 1 tsk salt och blanda därefter med 100 g smält smör till en massa som liknar ”våt sand”. Häll blandningen ien pajform på cirka 22 cm och pressa den till ett jämnt skal, det går jättesmidigt med ett decilitermått som i bildspelet ovan. Grädda på 175°  i 15-20 minuter. Låt svalna helt.

Fyllningen: Blanda 1 tsk gelatinpulver med 4 matskedar vatten. I en kastrull vispar du samman 2 ägg och 3 äggulor (spara de separerade vitorna till senare). Blanda omsorgsfullt i 2,5 dl socker, 0,5 tsk salt och 1 matsked majsstärkelse. Rör ned citronzest från en citron och 1,75 dl citronsaft (ca 4 citroner). Värm under ständig omrörning på låg värme tills det hela tjocknar till en krämig konsistens (har du termometer så gäller 75°). Blanda då ner hälften av gelatinblandningen, ta kastrullen från värmen och låt vila några minuter. Ta cirka 3 dl av fyllningen (lemoncurden) och passera igenom en trådsil ner i en bunke och smeta sedan ut curden över bottnen på det svala pajskalet. Ställ pajformen i frysen. Blanda resten av gelatinblandningen i smeten i kastrullen tillsammans med 100 g cream cheese tills allt är väl blandat (om osten inte vill blanda sig helt kan du värma på smeten försiktigt). Passera även denna blandning genom trådsilen ner i bunken. Vispa de tre äggvitorna till ett skum och blanda därefter under fortsatt vispande i 0,5 dl strösocker i omgångar. Fortsätt vispa tills vitorna är blanka och bildar styva toppar. Vänd ner i smeten och blanda väl till en jämn smet. Ta pajskalet ur frysen och häll i chiffonsmeten och bred ut den så att den är högre i mitten. Ställ kallt och låt vila minst 4 timmar, helst till nästa dag.

Etiketter:, , , , ,

Kategorier: Bakat, Dessert, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

8 kommentarer på “Lemon Chiffon Pie”

 1. Kickan
  09 maj 2013 den 11:28 #

  Detta måste provas!!! Drar till affären för att inhandla ingredienserna. Mmmm…

 2. 09 maj 2013 den 11:53 #

  Denna ska testas – ser verkligen luftig ut på bilden!

 3. Kickan
  09 maj 2013 den 16:38 #

  Nu står den i frysen. I väntan på morgondagen får jag nöja mig med att slicka bunken 🙂 Mmm…

  • 09 maj 2013 den 19:05 #

   Den ska inte stå i frysen, bara kallt i kylen!

   • Kickan
    10 maj 2013 den 5:05 #

    Äsch jag råkade skriva fel. Den står i kylen. 😊

  • 11 maj 2013 den 16:27 #

   Blev den lyckad?

   • Kickan
    11 maj 2013 den 18:01 #

    Wow vilken god efterrätt!!! Söt och syrlig på samma gång, sältan i digestivbottnen matchar perfekt. Det är bara sååå gott! Nu går jag o gottar mig åt att det finns en bit kvar i kylen. Hjärtligt tack för receptet. Det kommer jag att använda fler gånger.

 4. Michael
  24 maj 2013 den 14:08 #

  En kompis till oss äter inte efterrätter, men ……. han backade ett antal gånger.

  Några kommentarer. Om du ta större form än 22cm, ökar mängden kex etc därefter (annars blir botten rätt tunn). Omdömen var delade när det gällde bottnen. Vissa gillade att tiden i ugnen gjorde att det blev lite karamellaktigt. För min del tror jag nästan att jag föredrar den ”normala” cheesecake botten utan ugn.

  Hur som helst, VILKEN EFTERRÄTT !!!! Helt fantastiskt (det blir till att göra den igen till midsommar).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: