Sveriges bästa viner 2014

svenska vinerEn gång om året bedömer vi på Gustibus Wine & Spirit Academy viner på uppdrag av Svenska Vinodlarföreningen. Förra lördagen provades vinerna och idag presenterade jag resultatet på föreningens årsmöte och delade ut diplom.

Vinerna anmäls, skickas in och provas blint av en jury bestående av fem erfarna personer från olika delar av vinbranschen. Vinerna bedöms enligt en 20-poängsskala där 8 poäng är Godkänt, 11 poäng ger Brons, 13 poäng Silver och Guld när man uppnår 15 poäng.

Då 2013 var ett nästintill perfekt år så var förväntningarna stora och hela 54 olika viner hade skickats in till bedömning vilket är ett rekord. Förra året, efter en skral skörd, störtdök resultatet till ett snitt på 6,76, det vill säga en bra bit under godkänt som är 8 poäng. Förhoppningen att få ett högt genomsnitt och chansen att kanske få dela ut många diplom och kanske till och med ett guld kom dock snabbt på skam.

Snittet blev skrala 6,27! Förra året blev det 11 godkända viner varav två bronsmedaljer men i år bara 8 godkända varav ett silver. Mycket nedslående. En stor del av förklaringen kan finnas i att flera av de större vingårdarna av någon anledning inte skickat in viner och att merparten därför kan räknas till hobbyodlarnas skara. Men även den tekniska kvaliteten var lägre och många var vinerna som hade både en och flera skönhetsfel och rent av defekter. Mycket oxiderat, översvalat samt märkligt nog både oxiderat och översvalat i vissa viner.

Här nedan listar jag det godkända vinerna.

Godkända vita viner av solaris blev 2013 Solaris från Vallda Vingård, 2013 Änglavin Solaris från Vingården Änglavin,  2013 Amoroso Solaris från Södåkra Vingård, 2013 Solaris I och 2013 Solaris II båda från Domaine Bellevue. Det enda röda som blev godkänt var 2013 Brännestads Röda från Brännestads Vingård. Godkänt blev också 2013 CARL,ett vitt vin med sötma från Gullyckevin. Bästa vin blev i särklass 2009 Blaxsta Vidal Ice Wine från Blaxsta Vingård som tilldelades silvermedalj.

 

Etiketter:, , ,

Kategorier: Övrigt, Drycker, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Sveriges bästa viner 2014”

 1. Bertil lagergren
  06 september 2014 den 23:28 #

  Trovärdigheten urholkas tyvärr eftersom ingen begriper varför betygen på de svenska vinerna är så radikalt mycket lägre än i andra vinbedömningar. Om detta stämmer är det ju meningslöst att lämna in viner för att få en objektiv bedömning………….?!

 2. Fredrik Häll
  07 september 2014 den 8:56 #

  Eller så är det många andra bedömare som ger betyg för att vinet är bra, för att vara från Sverige?

  Mina erfarenheter av svenska viner varierar mellan ok och inte ok. Och såklart alltid väldigt långt från europeiska alternativ för samma peng, men det är egentligen inte en del av frågan om godkända eller underkända viner.

 3. göran amnegård
  09 september 2014 den 1:07 #

  Jag är jurymedlem i flera vintävlingar ute i Europa och uppgiften att bedöma viner är inte alla gånger så enkelt som en del tycks tro. Att begränsa sig till godkänt vs icke godkänt och en begränsad 20-p skala verkar i mitt tycke ganska primitivt och eftersom Anders m.fl. i juryn är mycket kompetenta så är mitt förslag att använda den betydligt bättre Parker-skalan med max 100p. Det skulle ge en betydligt bättre jämförelse med andra länders viner och lättare att relatera till andra jämförbara viner. Jag är oerhört glad över att juryn uppskattade Blaxsta Vidal ice wine 2009 men vill då samtidigt flagga för att samma vin erhöll 96p Parkers i en av världens största vintävlingar ‘ Wine Masters Challenge ‘ och *Decanter ‘ och erhöll guld.
  Än mer förvånansvärt är att Blaxsta Chardonnay barrique 2009 erhöll i ovan tävlingar fantastiska 86 resp 87p Parkers och blev inte ens ‘godkänd ‘ i Sverige tävlingen. Åter, att bedöma viner är alltid subjektivt och det skulle kanske vara klokt att ta med några importerade ‘ jokrar ‘ i svensk bedömningen för att ge juryn en mer och bättre urvalsmall
  i sitt bedömningsarbete. När man provar 50+ viner så får man en ganska bra referensmall att gå efter men då kategorierna är många så blir det ofrånkomligt att varje kategori har ytterst få bidrag och därav blir det extra svårt att få en tydlig bild av kvaliteterna. Därmed vill jag be Gustibus att inte använda sig av ett genomsnitt betyg eftersom detta blir kraftigt missvisande. En kategori med t.ex. 5 bidrag där ett bedömdes bra och fyra icke bra så blir genomsnittsbetyget i kategorin missvisande låg och orättfärdigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: