Återbruk av gamla ostkanter

potkäs

Jag har en potkäs som bor i mitt kylskåp. I ett enliters höganäskrus med lock ligger han och gonar sig och mognar. Nästan varje kväll lyfter jag på locket och brer mig några kex eller en brödbit med den ljuvligt smakrika mjukosten. Den blir bara bättre och bättre och förändrar ständigt karaktär. En inneboende man inte tröttnar på.

Potkäs (eller potkes) betyder helt enkelt ”krukost”. Jätteenkelt att göra och ett kul projekt även för dig med måttliga ambitioner i köket. Alla typer av ost kan användas. Hårda ostar och skalkar river du fint och mjuka ostar mosar du. Blanda samman flera typer. Blanda även i rumsvarmt smör och/eller färskost för att hålla samman smeten.

Sen det viktigaste för den rika karaktären men framförallt för hållbarheten; sprit! Om du blandar ner mycket mild ost kan du dra på med brandy, rökig whisky och annan smakrik sprit. Är ostarna i sig själva väldigt smakrika så räcker det med neutral sprit, typ vodka. Experimentera med gin, akvavit eller ditt egenkryddade.

Potkäsen fyller du på efterhand som du äter av den och när snuttarna av gorgonzola och skalkarna av frukostosten samlas i kylen. Fantastiskt roligt att uppleva hur smaken förändras över tiden. Minst en gång i veckan fyller jag på min kruka som nu är inne på sin femte månad. En potkäs är lite som en surdeg eller en solera för sherry; den kan bli hur gammal som helst. Tänk bara på att mata den, ge den sprit och sköta hygienen.

Krukosten har sin givna plats på ostbrickan och slukar alla sorgliga rester när den ska packas ihop. Undvik bara kummin och andra kryddor som det står i vissa recept. Om du vill ha kryddad potkäs till julbordet kan du ta en del åt sidan och krydda separat.

Etiketter:, , , , , , , , ,

Kategorier: Övrigt, lättlagat, LCHF, Råvaror, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

16 kommentarer på “Återbruk av gamla ostkanter”

  1. 29 oktober 2009 den 20:06 #

    Fantastiskt! Detta måste jag prova.

  2. 29 oktober 2009 den 20:54 #

    Åhh härligt!! Ett sånt där urgammal recept som verkligen borde synas mer! Du är ju expert på sånt dessutom! En serie kokböcker som ligger mig väldigt varmt om hjärtat är Fogtdals Matlexicon, med 20 band har jag för mig, DÄR finns massor av sån här mat! Me like! 🙂

  3. 29 oktober 2009 den 22:37 #

    Detta låter så jäkla oaptitligt att det måste testas. Trots att det i min världsbild hamnar i samma kategori som lösgodis och marmelad ovanpå ost. Saker som ej bör blandas, helt enkelt.

    • 29 oktober 2009 den 22:49 #

      Vad är det som låter oaptitligt? Sprit och ost? Du måste pröva.

    • 15 juni 2011 den 15:48 #

      Nej du har helt rätt; marmeladen ska ju vara under osten.

  4. 29 oktober 2009 den 22:52 #

    Nej då, sprit och ost låter bra. Det är nog blandningen av olika osttyper och tidsaspekten som gör mig tveksam.

    Ost möglar, ost blir torr, ost blir tråkig… rester av fem månader gammal ost. Uh!

    Åh andra sidan så blir ju de flesta gladare och snyggare av sprit. Det gäller säkert osten också. Detta kommer hursomhelst testas.

    • 29 oktober 2009 den 22:56 #

      När du blandar med smör och sprit blir osten varken torr, tråkig eller möglig. Det är liksom det som är vitsen. Sen gonar smakerna ihop sig och blir tilll en riktigt smarrig mjukost.

  5. 31 oktober 2009 den 15:13 #

    Brukar också göra potkes, fast bara till jul. Vilket vackert höganäskrus du har, passar verkligen för ändamålet!

  6. 15 november 2009 den 5:26 #

    Nu har jag börjat med min alldeles egen potkäs! Tack för inspirationen.
    Kan man blanda sprit vartefter? Jag har använt whisky hittills, det borde väl funka att hälla på lite vodka eller något annat framöver?

    • 15 november 2009 den 11:19 #

      Blanda som du vill. Jag tar smakrik sprit när jag river ner mild ost och neutral sprit när ostarna har mer karaktär.

  7. Ullla
    03 mars 2015 den 23:37 #

    Detta har påmint mig om min mammas goda potkäs med konjak.

  8. Lena Broberg
    22 augusti 2017 den 20:52 #

    Passar utmärkt som tillbehör till kräftskivan!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Julrester: den evinnerliga edamern « Öhmans Mat & Vin - 27 december 2009

    […] bäst är att ta edamern och låta den utgöra starten till en potkäs. Följ mina anvisningar och låt de där dessertostarna som ingen orkade äta upp också åka med. Smaksätt med […]

  2. Alla julrecept « Öhmans Mat & Vin - 05 december 2011

    […] Potkäs eller krukost […]

  3. Ny pryl, skåprensning och en liten tävling « Öhmans Mat & Vin - 11 januari 2012

    […] damm. Kaoset spred sig till diskbänken och plötsligt blev det kylskåpsrensning och en ny sats potkäs på gamla ostbitar mitt i alltihop. Bra tillfälle att testa rivfunktionen på […]

Lämna en kommentar