Projekt: Rillette

Det ska sägas först som sist; jag fullkomligt älskar rillette. Befinner jag mig i Frankrike och stavar mig igenom en obegriplig meny och där finner ”rillette” så är beställningen given. Spelar ingen roll om det är en gris, anka eller gås som fått släppa till.

Vad är då en rillette? Fransk slarvsylta är väl det enkla svaret. Slarvbitar som fått koka sönder i sitt eget fett med lite kryddor och som sedan konserverats under ett fettlager. Traditionell fransk fattigmanskost och ett riktigt långkok.
Har länge letat efter ett enkelt och lättbegripligt recept och hittade det igår på bloggen Gittos Mat.

Med receptet i huvudet (trodde jag) begav jag mig iväg till slaktaren och torget. Hemkommen inser jag att fläsklägget jag köpt skulle vara fläskbog och att jag saknade kryddnejlika.
Eftersom jag inte brukar följa recept slaviskt så gick jag till verket ändå och ersatte nejlikan med kryddpeppar för lite skånsk touch.
En fråga dök upp i huvudet; skulle svålen med? Kan inte skada i alla fall. Sidfläsket befriades från sin svål som åkte ned separat och fläsket tärnades enligt receptet. Läggen däremot var lite knepigare så den fick åka ner i stora bitar med svålen kvar. Får hoppas att det blir lättare och dela när den fått puttra några timmar.

Nu står alltihop och gottar sig i ugnen. Fortsättning följer.

Edit: Suveräne Daniel Müllern presenterar ett fint recept på rillette i Sydsvenskan + några andra fläsktips.

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: lättlagat, LCHF, Råvaror, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Projekt: Rillette”

 1. Olof
  14 januari 2013 den 21:46 #

  Testa ankrillette med hela rosépepparkorn! Riktigt gott, tro mig. Förbered anklåren på sedvanligt vis (med salt, lagerblad, vitlök, timjan och lite svartpeppar). Kyl över natten. Confitera låren ordentligt (160 grader i 2,5 timmar). Gaffla sönder köttet. Använd hälften av spadet/fettet i det avgafflade köttet och tillsätt hela rosépepparkorn efter smak. Kyl och hugg sedan in med grännaknäcke och cornichoner. Smaka av med rejält reducerad blodapelsinjuice kryddad med salt och peppar.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ankfett ‘is da shit’ « Öhmans Mat & Vin - 15 augusti 2009

  […] på legendariska Les Halles,  confitera allt från fläsklägg till ankbröst eller förgyll en rilette. Eftersom fettet har en mycket hög rykpunkt* kan den återanvändas och är mycket dryg. Häll […]

 2. Pulled pork och flamsburgare | Öhmans Mat & Vin - 20 juli 2012

  […] jag nästa gång tänker dra i en del chili vid tillagningen. Ät ljummen på en knäckemacka som rillette eller blanda med bönor, chili och tomatsås till en enkel gryta. Allra godast är att göra en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: