Pulled pork och flamsburgare

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det är intressant att läsa amerikanska matbloggar. Man lägger ganska snart märke till vissa mönster. Är det möjligt så serveras helst både mat och dryck ur syltburkar. Det finns också ett omättligt behov av dippsåser och aptitretare. Fantasirikedomen i hur man dekorerar och presenterar maten är outsinlig. De flesta recepten är mycket enkla.

Det sistnämnda visar sig i att om man kan undvika att skala en potatis, hacka en lök eller röra ihop något så gör man det. Många recept består i princip av instruktioner om hur man blandar eller monterar ihop hel- och halvfabrikat av produkter med kända varumärken och man presenterar ofta receptet med att ställa upp ingredienserna på bild. Originalet till detta receptet är inget undantag. Jag bytte ut Pepsi Light (!) mot Dr Pepper men använde i övrigt de angivna märkena som givetvis kan ersättas med liknande produkter.

Endast fyra (4) ingredienser totalt till denna pulled pork. Det kan jämföras med den långa listan till min variant som jag kallade fläskflams. Resultatet blev riktigt bra även om jag nästa gång tänker dra i en del chili vid tillagningen. Ät ljummen på en knäckemacka som rillette eller blanda med bönor, chili och tomatsås till en enkel gryta. Allra godast är att göra en flamsburgare. Rosta delade källarfranskor i en torr stekpanna och montera ihop burgarna med köttet, skivad rödlök, tomat, majonäs, dijonsenap och tabasco. Galet smarrigt!

Klappa in 1000-1500 g fläskkarré med rejält med Lawry’s Kryddsalt (eller liknande). Häll 3 dl Dr Pepper (eller cola) och 2 dl Sweet Baby Ray’s Barbeque Sauce (eller liknande) i en ugnssäker gryta och lägg ner köttet. Koka hastigt upp på spisen, på med locket och sätt sedan i i ugnen på 125° i 4-5 timmar. Dra isär köttet med två gafflar och låt sedan stå och dra någon timme under lock. Ta upp köttet med hålslev och se till att det mesta av vätskan rinner av.

Följ bloggen på Facebook!

Etiketter:, , , , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

7 kommentarer på “Pulled pork och flamsburgare”

 1. 20 juli 2012 den 9:44 #

  Tack för att du delade med dig av receptet!

 2. Benjamin
  20 juli 2012 den 11:09 #

  Tack för receptet! En fråga:
  ”låt sedan stå och dra någon timme under lock” – skall det bara stå i rumstemperatur och ”götta” sig eller skall det värmas under tiden?

  • 20 juli 2012 den 11:16 #

   Jag lät det stå på eftervärme i ugnen men det kan lika gärna bara stå och ”götta” sig.

 3. Martina
  21 juli 2012 den 10:55 #

  jag råkade göra världens godaste chili för nån vecka sedan: hade för mycket vätska i min dragna gris. Vätskan fick bli bas till en chili med köttfärs och det vill jag ha Nobelpris för! Men chipotlepaste har utgått ur standardsortimentet, så jag fick ta en salsa med drygt 30% chipotle -inte samma sak! Har du tips på Malmöaffär som säljer chipotle?

  • Chilimannen
   17 oktober 2012 den 19:19 #

   Ica Maxi på ystavägen samt lucu food har chipotle pasta samt lucu säljer riktig chipotle chili.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Höststress och favoriter i repris | Öhmans Mat & Vin - 10 oktober 2012

  […] Flamsburgaren på pulled pork kokad i Dr Pepper fick sonen att gå i spinn. Udda ingredienser men lika galet gott som enkelt. […]

 2. Spring å köp garnacha! | Öhmans Mat & Vin - 15 oktober 2012

  […] å köp. Perfekt att ha hemma till flamsburgaren, den alldeles vanliga köttgrytan och när man får oväntat […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: