”Black Bean Hazel Grouse”

järpar

Idag blev det nästan vegetariskt. Men bara nästan. Ett litet inslag av bacon i broccolifräset blev det för balansens skull. Även om jag under många år var vegetarian har jag aldrig varit förtjust i vegetariska ”biffar” och heller aldrig gjort några själv. Därför var det med en viss förvåning jag kände en oemotståndlig lust att prova receptet på bönburgare på Gittos Mat. Nu brukar jag förvisso gärna drabbas av inspiration när jag läser Margits (Gitto) blogg. Den kan varmt rekommenderas.

Jag hade nästan alla ingredienser hemma, men eftersom jag har en svår aversion mot mat som inte håller ihop (se Margits varning) så modifierade jag inte bara receptet utan även formen. Istället för fyra flamsiga burgare blev det åtta knubbiga järpar med hållfasthetspotential.

En burk svarta bönor sköljdes väl och blandades med en riven morot, en riven rödlök, en riven vitlöksklyfta, ett ägg, 0,5 dl skorpmjöl, 3 msk potatismjöl, 2 msk Mutti tomatpuré, 2 tsk spiskummin, 1 tsk salt och massor med nymalen svartpeppar. Allt mixades och fick vila för att svälla ihop. Därefter formades järpar med två matskedar, vändes i skorpmjöl och stektes i matfett på medelhög värme.

Riktigt, riktigt goda blev de och fick tummen upp av kära hustrun. Fin konsistens, fyllig smak och bra kryddighet från peppar och spiskummin. Tål att hottas upp ännu mer för variation. Kryddningen kan givetvis varieras i det oändliga.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: lättlagat, Recept, Vegetariskt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

7 kommentarer på “”Black Bean Hazel Grouse””

 1. 26 augusti 2009 den 21:17 #

  Vad kul att du gillade mitt recept! Sådan här instant feedback (orkar int ekomma på ett svenskt uttryck) gör mig överlycklig!

 2. 26 augusti 2009 den 21:21 #

  Magnus undrar över rubrikreferensen. Jag likaså. Är det någon låt vi borde känna till?

  • 26 augusti 2009 den 21:25 #

   Ditt recept räddade min middag en oinspirerad dag.

   ”Hazel grouse” är det engelska namnet på järpe. Tänkte nog att någon skulle undra. 😉

 3. 26 augusti 2009 den 21:54 #

  Jahaja, vi som trodde det var någon okänd jimi hendrix.

  Nu ska vi strax äta baeckeoffe. Googla på det!

 4. 26 augusti 2009 den 21:59 #

  Ingen googling här. Har ätit det en gång i Alsace men blev lite besviken. Får väl testa att göra det själv. Antar att vi får smaka på den i din blogg?

 5. 27 augusti 2009 den 8:39 #

  Den kommer i bloggen idag. Det var helt sinnessjukt gott faktiskt. Jag står i valet och kvalet om jag ska äta baekeoffe eller bönburgare till frukost. Dekadens!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Liten återblick « Öhmans Mat & Vin - 08 september 2009

  […] ”Black Bean Hazel Grouse” – eller ”bönjärpar” på svenska. Fantastiskt goda vegetariska biffar. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: