Vinn ”Det goda franska köket” av Julia Child!

Så här i slutet av året känner jag mig lite givmild. Tänkte därför lotta ut ett ex av klassiska ”Det goda franska köket” av Julia Child, Simone Beck och Louisette Bertholle. Det är en antikvarisk pocketupplaga från 1986 som jag kommit över. Boken finns för närvarande inte i nytryck och är hett eftertraktad på andrahandsmarknaden.

Skriv en rad i kommentarsfältet här nedan om din favoriträtt i det franska köket så är du med i utlottningen. Glöm inte att ange din e-postadress. Vid midnatt mellan den 3:e och 4:e januari stänger jag för nya kommentarer.

Lycka till!

Etiketter:, ,

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

27 kommentarer på “Vinn ”Det goda franska köket” av Julia Child!”

 1. Mikael Adolfsson
  30 december 2009 den 18:19 #

  Hej Anders,

  Det finns så mycket gott, men jag hade en fantastisk rätt på en bistro i Montpellier tidigare i år. Grillspett med ankhjärtan! Prova om du inte redan har gjort det 🙂

  Gott nytt år.

  Hälsning,
  Mikael

 2. 30 december 2009 den 19:27 #

  Hej!

  Jag är ju inte alls bra på det franska köket så jag skulle verkligen behöva den där kokboken.

  Var tvungen att googla på fransk mat och det som jag kommer närmast är nog Chateaubriand med en hemgjord bearnaise och kanske pommes duchesse till det. Ett gott fransk rött vin till och lite goda franska ostar efter maten.

  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!

 3. Inger
  30 december 2009 den 20:36 #

  Hej!
  Väldigt bra sida du har. Googlade på champagne och hittade hit. Är säker på att det blir många besök i framtiden.
  Jag är väldigt förtjust i Coq au vin serverad med potatis eller enbart med ett gott bröd.
  Annars är jag inte så ”fransk” av mig. Möjligen Coeur de filet provencale som är riktigt gott för mig som är tokig i vitlök
  Gott Nytt År
  önskar
  Inger

 4. 30 december 2009 den 20:39 #

  Tarte flambée, Alsace!

 5. Roger
  30 december 2009 den 20:49 #

  Gott Nytt på dig Öhman. Har nyss hittat din blogg och kollar lite då och då för jag är lite mätt på bloggar egentligen. Mest p g a att det är så krångligt att sno recepten:-)
  Kokboken ifråga har jag och den har lästs från pärm till pärm. En del av rätterna har jag lagat enligt anvisning, andra har jag genat kraftigt med och de har blivit goda ändå.
  Jag har några favvisar men tänker inte nämna dem, däremot vill jag påtala problemet för oss på landet att få tag på råvarorna. Många rätter går i slasken redan när man når grönsaksdisken, resten brukar falla bort när man når charken, som numer inte ”får” hantera färskt kött. Att komma upp med nya recept på stående fot i affären har lett till en del nya vinklingar på tänkt rätt. Jag hoppas det nya året medför ett förbud mot obemannade charkdiskar och att allt kött ska vara färskt och finnas utifrån de möjligheter slaktkroppen ger och inte bara utffrån Kärringen Scan’s pengatycke.

  Gott Nytt MatÅr

  Roger

 6. Poa
  30 december 2009 den 21:25 #

  Hej!
  En säker favorit är kyckling!
  För 4 personer.
  Tag filè,bröst och bryn detta gyllenbrunt i smör.
  En gryta fylld med morötter, palsternacka, gul lök, purjolök, vitlök, basillika, persilade, fransk salladskrydda, basilika, dragon, stark paprika sås, peppar och salt efter behag.
  Koka upp rotfrukterna och tillsätt kycklingen. Låt koka på medelsvag värme i 1 tim. Sista kvarten slå i en skvätt rött vin.
  Därefter späd ut med grädde.
  Sjud allt tills det är dags att äta.
  Äts gärna med potatis.

  Hoppas det duger annars så kanske Mc Donalds funkar!!!

  Mvh/Poa

 7. Lilja
  30 december 2009 den 22:16 #

  Fläskfilé á la Charlemagne med broccolimos 🙂

 8. Lilja
  30 december 2009 den 22:17 #

  oj…glömde mitt namn…Fredrik

 9. Anna Svensson
  30 december 2009 den 23:27 #

  Jag är bokstavligen fixerad vid anklever, vilket väl måste räknas som en fransk delikatess? Tror att jag snart ätit mig igenom alla Stockholms krogars variandet av denna råvara.

  Ikväll dinerade jag på Landet och åt den i form av en sandwich med söta sultanrussin och äppelvinaigrette. Helt ok, men själva sandwichbrödet var mest i vägen och russinens sötma dominerade anrättningen. Då var Restaurangens lilla nätta burgare med dito äppel (?) soppa godare och hade en bättre balanserad sötma. Min mest dekadenta utsvävning i ankleverlandet är hitintills Oljebarens ankleverparfait med rejält späcktäcke – intogs i sällskap med knaprig surdegsbaguette.
  Gott nytt År!

 10. Mikael
  31 december 2009 den 0:41 #

  Cassoulet som jag åt i Toulouse står högt på min franska topplista.

  Gott Nytt År! Mikael

 11. Caroline Åkvist
  31 december 2009 den 11:26 #

  Hej,
  Vilken fin tävling!
  Jag har precis börjar lagat mat, bakar mycket och gör marmelader. Så såg jag i mellandagarna filmen Julie&Julia och blev totalt inspirerad av Julia Child, inte bara kokkonster utan personligheten.
  Jag bodde i Paris för ett tag sen och skulle gärna vilja läsa mer och lära mig att laga fransk mat. Min bästa restaurangupplevelse i Paris var nog ändå på min kvartersresto som ägdes av en fransk familj och flera generationer serverade den bästa fisken. Väldigt enkel rätt, fisk upplagd på en bädd av grönsaker. Så god. Vid Parisbesök gå till Le Rouge Gorge i Marais. Hoppas på boken! Gott nytt! /Caroline

 12. Gabriella
  31 december 2009 den 13:53 #

  Hej!
  Ikvall ska vi forsoka oss pa Julia Child’s bouef bourgignon, hittade din svenska oversattning som vi foljer! Kanske blir det en ny fransk favorit! 🙂
  Jag ar inte sa van i koket och det hade varit kul med Julia Child’s kokbok, da kommer jag definitivt lara mig en hel del!
  Sag filmen haromdagen ocksa vilket gjorde mig extra sugen, bade pa maten och kokboken!
  Ha det sa bra och hoppas du far ett GOTT nytt ar!
  Mvh
  Gabriella

 13. Magnus
  31 december 2009 den 14:49 #

  Den franska löksoppan.
  Enkel men ack så god.

  Gott nytt år.

  Magnus

 14. 31 december 2009 den 20:33 #

  mat och mat, favoriträtt och favoriträtt. Desserterna då? Moelleux au chocolate, crème brûllée, tarte tatin, mousse au chocolate, crêpes, jag menar vem behöver med mat med ett sådant utbud? Instisterar du så går väl alltid en fois gras och däreftern confit de canard ner. Vid närmare eftertanke så vore det inte alls så tokigt, men bara så pass att jag orkar äta allt det fantastiska söta.

 15. Stefan N
  01 januari 2010 den 12:20 #

  Gott Nytt Anders!

  Nu när det är kallt som f.n och snö upp till hakan tänker jag bara på värmande måltider. Inget strul utan snabbt och energirikt men högst tilltalande smaker.
  ”Lentilles-Saucisses”, Gryta med linser och korv.
  Gröna linser, lök, selleri, timjan, lagerblad, vitlök, skalade tomater, rödvin, kraftig och smakrik korv. Låt det puttra i grytan på låg värme gärna i en gjutjärnsgryta eller lerkkärl. Servera med hembakat bondbröd och ett värmande, örtigt och kraftfullt rödvin. Strö färsk persilja på toppen vid servering.

  Tack för inspiration och esprit på din blogg!

 16. Idji Maciel
  01 januari 2010 den 14:34 #

  Moule marine är fantastiskt gott, lyxigt, enkelt att laga, kan varieras på oändligt många sätt och det är ett säkert alternativ att beställa när man är på restaurang. Jag älskar Moule marin och skulle gärna prova att laga Jula Childs version av denna fantakstiska rätt!
  Tack för en fin blogg.

 17. Per
  01 januari 2010 den 14:44 #

  Denne boken har jeg og det er min favorittkokebok!
  Jeg bruker den ofte, en meget god bok, oversiktlig og godt skrevet. Jeg vil også minne om filmen julie & Julia, som er om Julia Child, en meget bra film.
  http://www.imdb.com/title/tt1135503/

  Godt nytt år til dere alle!

 18. 01 januari 2010 den 22:40 #

  Hejsan,
  Jag är också förtjust i det franska köket. I synnerhet maten i Provence. Min väninna har en kokbok med bara provencalska recept och på nyårsaftonen lagade vi bland annat en auberginegranäng med tomat, parmesan, ricottaost och lök à l
  a Provencal. Underbart gott.

  Annars sitter jag gärna på en fransk restaurang den här tiden och äter skaldjur och i synnerhet ostron.

 19. 02 januari 2010 den 13:01 #

  Oj, utan att tveka tycker jag att Boeuf Bourguignon är det godaste och bästa det franska köket uppbådat.
  Även om den är kopierad, föräldlad och förändrad är det ursprungliga vad jag skulle kalla en ultimat maträtt.

  Jag har svårt att tänka mig en rätt som är så rustik, men sofistikerad på samma gång, som passar bättre till vin eller som är svårare att misslyckas med.
  Det är aldrig fel att bjuda på en väl tillagad boeuf.

  Tack för en jättebra och inspirerande blogg.
  Sluta aldirg!

  Ulrika

 20. Matias Zakrisson
  04 januari 2010 den 22:16 #

  Nu är ju jag inte så bevandrad i det Franska köket men jag säger Escargots, sniglar! Sniglar i persiljesmör. Grymt gott 😀

 21. Irene Bjerkeryd
  04 november 2010 den 11:06 #

  hej
  var kan jag få tag på kokboken…begagn.-till en billig peng

 22. 04 november 2010 den 11:09 #

  hej
  var kan jag få tag på kokboken…
  missade din tävling.

  irene
  provence-älskare

Trackbacks/Pingbacks

 1. Du missar väl inte… « Öhmans Mat & Vin - 02 januari 2010

  […] info hittar du i denna tråd. 55.603331 […]

 2. ”And the winner is…” « Öhmans Mat & Vin - 04 januari 2010

  […] 04 januari 2010 Då har jag (eller rättare sagt kära hustrun) dragit en vinnare i utlottningen av Julia Childs ”Det goda franska köket” […]

 3. Nu kan jag börja matblogga på riktigt « Blod, svett och svartpeppar - 26 april 2011

  […] För några dagar sedan var jag med i en tävling på Öhmans Mat och Vin, där man kunde vinna Julia Childs kokbok ”Det goda franska köket”. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: