En äkta oäkting – brutalbistro

Lite ledsen blev jag när nyheten kom att favoritkrogen Svea skulle bistrofieras och en av de sista utposterna för svensk husmanskost försvinna. Gladare miner blev det när det uppdagades vilka som skulle stå bakom projektet; Nina Wistedt Christensson som står bakom klassikern Smak på Konsthallen, sommelieren Gustaf Nord och kocken Andreas Dahlberg.

Bastard har bara varit öppen i en månad drygt men är redan omsusad som en fransk brutalbistro* där allt på djuret tas om hand och serveras. Detta är en av de nyare restaurangtrenderna och kan även upplevas på Lejontornets bakficka Djuret. Kombinationen modern bistro, franskt stuk, udda styckdelar och rustik men vällagad mat låter som en dröm för mig.

Jag har alltid gillat lokalen som har känsla av gammal ölhall och bistro i ett och med kombinerad bar och kök som en ö i mitten. När nu Bastard flyttat in har den blivit varmare, rustikare och ännu mer välkomnande. Liv och rörelse med mycket folk en tisdagskväll, stök i köket och sjavigt, klassiska kypare som springer fram och tillbaka. Me like!

Menyn presenterades vid borden på griffeltavlor. Valet var lätt; bastardplanka, pied de porc och oxkindspaj. Côte de bouef som annars är en klar bistrofavorit kändes lite svennebanan i sammanhanget.

Bastardplankan är ett urval av charkuterier på en bräda helt enkelt. Var och en utrustas med en tuff, vass liten kniv (var köper man dem?) och hugger sedan in på godsakerna. Bland delikatsserna märktes särskilt en ljuvligt smakrik och len kaninrillette. Utmärkt start.

Varmrätterna var enastående! Grisfötterna var demonterade och presenterades i en form som såg ut som en vackert brynt ryggbiff men som praktiskt taget föll söner när man man närmade sig med kniven. Fläsk i sitt renaste, smakrikaste uttryck. Serverades med en potatispuré så smörberikad att den var på gränsen att spricka och en halv baby gem-sallad med en frisk vinägrett. En fantastisk enkel men vällagad rätt som skulle stå ut på en klassisk bistro i Lyon!

Oxkindspajen (säg det fort fem gånger) presenterades som en gryta i ett keramikkrus överbakad med pajdeg. Koncentrerad, nästan svart och med kindköttet så mört att det ramlade isär. Skyn var så smakrik att det nästa blev taste-overload. Jag hade gärna sett ytterligare något tillbehör förutom salladen som serverades vid sidan av.

Vinlistan lämnade en hel del att önska. Den var kort och inte särskilt upphetsande. Lite tråkigt, men den ska tydligen byggas ut med tiden. Vi fick först en 2007 Perrin Nature, en ekologisk côtes-du-rhône. Inget vin i min smak. Tydligt grenachedominerad men med den där slappa, syltiga frukten som druvan ibland levererar. Vinet saknade struktur och gav ett kvalmigt intryck. Någon annan skulle säkert kalla det publikt. Inte jag. Nästa vin tilltalade mig mer; 2007 Merlin Bourgogne Rouge. En väljord, rättfram bourgogne med massor av smultron, jordgubb och med fin syra och bra längd. Ett vin att dricka i djupa klunkar. Sedan kan man alltid diskutera prislappen.

Hade besöket tagit slut här så hade det varit en nästan perfekt kväll. Tyvärr gjorde det inte det. Vi beställde in dessert. Chokladmoussen med körsbär var ingen rolig syn. Ljusbrun mousse som spritsats ut i en vit porslinspotta väcker oangenäma associationer. Dessutom var den i avsaknad av chokladsmak och hade en nästan seg, lite lång konsistens. I min värld är en mousse fluffig och ”kort”. För att göra det hela värre så smakade inte de inlagda kösbären någonting. In kom också en semifreddo av blodapelsin. Kul presentation i en traditionell glaskonservburk. Mycket fin och rik smak av apelsinen, men konsistensen av skalen och den höga beskan som inte var riktigt balanserad gjorde att de blev för mycket. En sked som ett tillbehör hade varit perfekt, men en hel syltburk blev för bra.

På det hela taget var besöket en mycket positiv upplevelse. Bastard kommer definitivt bli ett stamställe och DU ska också gå dit!

*Kom ihåg var ni läste ordet först.

Etiketter:, , , ,

Kategorier: Övrigt, Restauranger, Vin

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

12 kommentarer på “En äkta oäkting – brutalbistro”

 1. Henrik
  27 januari 2010 den 12:02 #

  Verkar spännande. Hur är ölutbudet?

 2. Arvid Rosengren
  28 januari 2010 den 11:17 #

  Ölutbudet är OK, inte som Svea men ambitionerna finns där nog.

  Jag har varit där ett par gånger nu och är mycket nöjd. Var lyrisk första gången och nöjd andra gången.

  När det kommer till vinlistan är jag lite perplex. Filosofin känns helt rätt, men urvalet dåligt. Första gången tänkte jag att där var en hel del spännande, andra gången var det som att jag inte kunde hitta något alls att dricka. Kanske inte en slump att jag fastnade för just de två vinerna du också gjorde, Anders. Men Perrin’s Nature blev i vart fall inte bättre av att serveras vid pizzatemperatur (21+ grader). Helt klart ett vin som gjort sig bättre vid 14.

  Men… det kommer nog. Jag har i alla fall hittat mitt nya stamhak.

 3. kerstin
  28 januari 2010 den 17:14 #

  Tveksam! Anders rescension smakar animalier, dåligt vin och övermättnad av dessert. jag passar här.

 4. Claes
  30 januari 2010 den 16:38 #

  Har bara ätit där en gång so far, men mycket nöjd.

  Anders, det hade varit intressant att få din kommentar till det lilla bruksvin av enklare slag från Chateau de Beaucastels som hyllades i ngn tidning häromsistens vill jag minnas: La Vieille Ferme 2008 (nr 88349). (det röda)
  /C

 5. 01 juni 2011 den 15:18 #

  Demonterat är skiten, som det heter på ren svenska. Det skulle vara kul att se hur någon tog konceptet till en ny nivå, vad nu det skulle vara. Kanske bygga upp igen, fast i ny skepnad? Eller det kanske redan är gjort.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Djur och lite för många glas « Öhmans Mat & Vin - 10 mars 2010

  […] mat och långkok och senaste trenden att på krogen tillreda hela djuret är rakt i mitt knä. Bastard i Malmö är redan en favorit. När jag nu hade ärenden till Stockholm var jag tvungen att besöka […]

 2. Äta djur och tömma 19 glas — Gubbröra på Taffel.se - 10 mars 2010

  […] mat och långkok och senaste trenden att på krogen tillreda hela djuret är rakt i mitt knä. Bastard i Malmö är redan en favorit. När jag nu hade ärenden till Stockholm var jag tvungen att besöka […]

 3. Bastard – inte om men när! « Öhmans Mat & Vin - 16 oktober 2010

  […] har skrivit om brutalbistron Bastard tidigare men det är definitivt dags igen. Sen första besöket har denna uppskrivna […]

 4. Grissida i solnedgång « Öhmans Mat & Vin - 12 april 2011

  […] ätit på mycket länge (då ska sägas att jag nästan blev knockad av en magisk svartkyckling på Bastard i lördags). Det galna är att denna rätt bara kostar 165 kronor på à la carten! Boka bord […]

 5. Vårfest och gammal bordeaux « Öhmans Mat & Vin - 15 april 2012

  […] en trevlig vårmiddag med spännande viner. Eftersläckning runt hörnet på stimmiga Bastard med några Nils-Oscar God Lager där våra insignier och smokingar väckte viss uppmärksamhet. […]

 6. Eton Mess med rabarber « Öhmans Mat & Vin - 13 maj 2012

  […] fredags besökte jag favoriten Bastard igen. Fantastiskt trevligt och gott som vanligt. Även om magarna stod i fyra hörn så kunde vi […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: