Riktig lambrusco! ÄNTLIGEN!

Jag har redan deklarerat min kärlek till det röda, pärlande vinet från italienska Emilia-Romagna: Lambrusco. För de flesta är detta synonymt med det halvsöta, läskeblasket som hittills varit den enda sort som funnits tillgängligt på Systembolaget.

Lambrusco kan vara ett fantastiskt fruktigt, friskt och aptitretande vin som passar som hand i handske med rätter som lasagne, ragú bolognese och kallskurna delikatesser. De allra bästa exemplen har fått sina bubblor genom en andra jäsning på flaskan. 2009 Lambrusco Grasparossa di Castelvetro som nu släppts på systembolaget har dock jäst på tank och har lite väl mycket restsötma (22 g) men är ändå ett stort steg framåt. Smakade fantastiskt bra till hemlagad pizza och coleslaw.

Stor bärig och fruktig doft av körsbär, söta björnbär, vingummi och skånsk sötlakrits med en aning örtighet. Pärlande, fruktigt, mjukt och mycket friskt med en liten sötma och en ganska stram avslutning.

Kategorier: Övrigt

Kontakt & prenumeration

Det finns flera sätt att hålla sig uppdaterad om bloggen, se nedan. Vill du ha kontakt med mig direkt kan du mejla till anders@gustibus.se.

3 kommentarer på “Riktig lambrusco! ÄNTLIGEN!”

 1. Micke Lundberg
  06 juni 2011 den 17:52 #

  Hallå Anders! Provade ikväll ditt tips om Lambrusco till grillad kyckling med Risoni-risotto. Hmmm… Lambruscon får du nog behålla för dig själv. Satt mest och tänkte att med lite sockerdricka och/eller fläderblomssaft kan det kanske bli nåt i bersån…. Annnars….Nja….. Men Risoni-risotto var kul som alternativ!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bygg bästa pizzan « Öhmans Mat & Vin - 23 februari 2011

  […] Hemmagjord pizza är himla gott. Lägger du ner lite tid så blir det en riktigt lyxig och matig rätt också. Testa också med ett lite ovanligt pizzavin. […]

 2. Vecchia Modena – röda bubblor från Italien | Öhmans Mat & Vin - 23 augusti 2012

  […] min klockarkärlek till lambrusco har jag tidigare skrivit om här och här. Nu äntligen finns det en lambrusco på Systembolaget som faktiskt lever upp till den standard som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: